Bărbații care fumează au o reducere la nivelul creierului a receptorilor CB1
Un nou studiu în psihiatria biologică raportează că bărbații care fumează frecvent, au un număr redus de receptori canabinoizi CB1, comparativ cu nefumătorii.
Receptorii canabinoizi sunt o clasă de receptori membranari din superfamilia receptorilor cuplați cu proteine G (RCPG).
În prezent se cunosc 2 subtipuri de receptori denumiți CB1 și CB2. Receptorul CB1 este exprimat în principal la nivelul SNC, dar se găsește și în plămâni, ficat și rinichi. Receptorul CB2 este exprimat mai ales de sistemul imun și celulele hematopoteice.
Receptorii canabinoizi de tip 1 (CB1) sunt considerați a fi cei mai larg răspândiți RCPG din creier.
Studiul, rezultatul unei colaborări a cercetătorilor afiliați la National Institutes of Health, Maryland, susține că receptorii CB1 joacă un rol important în fumat. Constatările adaugă la studiile anterioare ale grupului, care raportează aceeași constatare la persoanele care abuzează de canabis sau de alcool, sugerând că reducerea receptorilor CB1 este o caracteristică comună a dependenței.
Dintre cei 46 de bărbați care au participat la studiu, toți au fost considerați sănătoși – 18 dintre participanți au fost fumători frecvenți și 28 nu au fumat. Cercetătorii au măsurat numărul de receptori prin utilizarea unei tehnici de imagistică a creierului pentru a detecta un medicament care se leagă de receptorii CB1.
Analiza a indicat o reducere de aproape 20% a receptorilor CB1 în creierul fumătorilor comparativ cu nefumătorii. Numărul redus de receptori a fost prezent în întregul creier (în toate cele 18 regiuni examinate în studiu), unele regiuni fiind mai afectate decât altele. Reducerea receptorilor nu a fost accentuată de mai multe țigări fumate pe zi sau începând cu vârsta de 18 ani.
„Credem că reducerea receptorilor CB1 poate fi nesănătoasă, deoarece acești receptori sunt implicați în multe funcții normale ale creierului, cum ar fi memoria și confruntarea cu stresul”, a spus Dr. Jussi Hirvonen, care a fost primul co-autor al studiului împreună cu Paolo Zanotti-Fregonara, de la National Institutes of Health, Maryland.
Un medicament care blochează receptorii CB1, numit Rimonabant, a fost testat în studiile clinice pentru renunțarea la fumat. Deși medicamentul părea să îi ajute pe oameni să renunțe la fumat, a cauzat efecte secundare psihiatrice problematice. „Ar trebui explorate alte tratamente de dependență care vizează semnalizarea canabinoidelor „, a spus Dr. John Krystal, Editor al Psihiatriei Biologice.
Concluzia? Mai bine renunți la acest obicei pentru a fi sigur că faci tot ce ține de tine pentru ca corpul tău să funcționeze așa cum știe el cel mai bine.