Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Cum să te lași de fumat?

De câte ori ai zis că te lași de fumat?

Ești conștient de efectele fumatului asupra ta, simțindu-le chiar tu pe pielea ta, atât la exterior cât și la interior. Dar, pentru că ești obișnuit să faci acest lucru zi de zi, și cum un obicei se instalează perfect în doar 21 de zile, amâni cu ușurință momentul care te va elibera de acest „drog”. Da, îl putem numi așa pentru că este un drog, doar că este accesibil și perfect legal.

Ce să faci dacă îți dorești să te lași de fumat?

  1. Găsește-ți motivația. Pentru a te motiva, ai nevoie de un motiv personal pentru a renunța. Acesta ar putea fi: să îți protejezi familia de fumatul pasiv, să reduci șansa de a face cancer pulmonar, boli de inimă sau să ai un aspect plăcut al pielii și al danturii. Alege tu un motiv care să fie suficient de puternic pentru a depăși dorința de aprinde o țigară.
  2. Pregătește-te înainte să faci pasul. E mai mult decât să-ți arunci țigările. Fumatul este o dependență și creierul este dependent de nicotină. Când vei renunța la ea, vei trece prin momente „grele” și ca să fi sigur că reușești, asigură-ți din timp un suport. Fie că apelezi la un grup stop-fumat, fie că alegi consilierea, medicamentele sau hipnoza. Astfel, vei fi gata pentru ziua în care ai ales să renunți la fumat.
  3. Găsește înlocuitori pentru nicotină. Când te oprești din fumat, lipsa nicotinei îți poate da dureri de cap, îți poate afecta starea de spirit sau îți poate scade nivelul de energie. Dorința pentru „un singur fum” este dură, iar terapia de substituție a nicotinei poate reduce această nevoie. Studiile arată că guma și plasturele  cu nicotină îți îmbunătățesc șansele de reușită atunci când ești într-un program de renunțare la fumat.
  4. Cere sfaturi medicului. Întreabă medicul ce produse medicamentoase îți poate recomanda pentru a depăși simptomele renunțării la fumat. Medicamentele îți pot reduce poftele și pot face fumatul mai puțin satisfăcător atunci vrei să aprinzi o țigară. Alte medicamente pot ușura simptomele de sevraj, cum ar fi depresia sau problemele de concentrare.
  5. Cere sprijinul celor apropiați. Spune prietenilor, familiei și altor persoane că ai renunțat la fumat, ca să știe de ce ești mai nervos sau ai un comportament schimbat și să te susțină. Roagă-i să nu fumeze în preajma ta o perioadă sau nu îți ofere o țigară, din obișnuință, mai ales dacă lucrezi într-un colectiv unde mulți colegi își petrec pauzele la o țigară.
  6. Oferă-ți o pauză. Un motiv pentru care unii oameni fumează este că nicotina îi ajută să se relaxeze, iar odată ce ai renunțat la ea, vei avea nevoie de noi modalități de relaxare. Ai opțiuni, ca: poți face o baie cu aburi, poți asculta muzica preferată, te poți întâlni cu prietenii, te poți răsfața cu un masaj sau îți poți face timp pentru un nou hobby. Încearcă să eviți situațiile stresante în primele câteva săptămâni după ce ai renunțat la fumat.
  7. Evită alcoolul și alte declanșatoare. Când bei, este mai greu să rămâi la obiectivul tău de nefumător. Așa că încearcă să limitezi alcoolul când renunți la fumat. De asemenea, dacă fumai frecvent când beai cafea, treci la ceai timp de câteva săptămâni. Dacă, fumai după masă, găsește altceva de făcut, cum ar fi spălarea dinților, plimbarea, trimiterea de mesaje unui prieten sau guma de mestecat.
  8. Curăță casa. După ce ai fumat ultima țigară, aruncă toate scrumierele și brichetele. Spală orice îmbrăcăminte care miroase a fum și curăță covoarele, draperiile și tapițeria. Folosește odorizante pentru a scăpa de acel miros familiar. Dacă ai fumat în mașînă, curăț-o și pe ea. Nu vrei să vezi sau să miroși nimic care îți amintește de fumat.
  9. Încearcă din nou și din nou. Mulți oameni încearcă de mai multe ori înainte de a renunța la țigări pentru totdeauna. Dacă îți aprinzi o țigară, nu te descuraja. În schimb, gândește-te la ceea ce a condus la recidiva ta, cum ar fi emoțiile sau locul în care te afli. Folosește-l ca o ocazie pentru a-ți intensifica angajamentul de a renunța. Odată ce ai luat decizia de a încerca din nou, seteză-ți o „dată de renunțare” în luna următoare.
  10. Fă mișcare. A fi activ poate reduce poftele de nicotină și poate ușura unele simptome de sevraj. Când îți dorești o țigară, ieși afară și fă jogging. Chiar și exercițiile ușoare te ajută, cum ar fi mersul cu câinele sau grădinăritul. Caloriile pe care le arzi te vor ajuta, de asemenea, să îți menții greutatea ce se poate modifica atunci când renunți la fumat.
  11. Mănâncă legume și fructe. Nu încerca să ții o dietă când renunți la țigări. Prea multă privare se poate întoarce împotriva ta. În schimb, păstreaza lucrurile simple și încearcă să mânanci mai multe fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​slabe. Acestea sunt bune pentru tot corpul tău.
  12. Alege-ți recompensa. În afară de beneficiile legate de sănătate, unul dintre avantajele renunțării la țigări este cel al banilor pe care îi vei economisi. Dacă faci un calcul, îți dai seama că vei fi mult mai bogat. Răsplătește-te prin a-ți oferi mici cadouri sau făcând ceva distractiv.
  13. Cum te simți după ce te lași? De îndată ce renunți la fumat, vei începe să obții beneficii imediate pentru sănătate. După numai 20 de minute, ritmul cardiac va reveni la normal. Într-o zi, nivelul de monoxid de carbon al sângelui scade, de asemenea. În doar 2-3 săptămâni șansele de a avea un atac de cord vor începe să scadă. Pe termen lung, vei reduce, de asemenea, șansa de a face cancer pulmonar și alte forme de cancer. În plus, vei arăta si te vei simți mai tânăr.

SPOR!