Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Cum să te lași de țigări?

Fumatul este o dependență, dar și un obicei, pentru că orice lucru repetat timp de 21 de zile va deveni un obicei. Acest obicei este un automatism, ca restul 90% din acțiunile subconștientului nostru care ne ghidează și pe care le facem zi de zi pe pilot automat, precum spălatul dinților, mâncatul, mersul la job sau o mulțime de alte activități. Și dacă fizic funcționăm într-o strânsă legătură cu psihicul, atunci ni-l putem face aliatul nostru în tot ceea ce dorim să obținem, inclusiv renunțarea la țigări. Abordarea este una simplă, atâta timp cât încrederea în reușită depășește acest obicei.

Cam care ar fi riscurile pe care fumătorul și le asumă? În primul rând sănătatea fizică, care vine la pachet și cu sănătatea psihică, pentru că a fuma zi de zi, poate chiar ani buni, este afectată și starea interioară a fumătorului; iar aceasta crește cu fiecare țigară fumată.

Majoritatea fumătorilor care doresc să renunțe la țigări, simt că au nevoie de sprijinul altor persoane. Fie că este vorba de un doctor specialist, care recomandă un tratament medicamentos, fie că este vorba de un psiholog sau un grup de sprijin. Cercetările privind fumatul arată că majoritatea fumătorilor doresc să renunțe. Dar fumatul este atât de dependent încât mai puțin de 20% dintre persoanele care încearcă, înfruntă acest obicei cu succes. Cu toate acestea, mulți oameni încearcă să renunțe la fumat din nou și din nou, în ciuda dificultăților – poftă și simptomele de sevraj (iritabilitatea și agitația). Există o gamă largă de tratamente care pot ajuta un fumător să renunțe la acest obicei, printre care și hipnoterapia.

Hipnoterapia

Hipnoterapia este un instrument care ajută pe oricine are nevoie să rezolve o problemă și este de departe acel mod pe care lumea l-a perceput din filme, ca fiind o metodă de adormire și inconștiență. Starea de hipnoză se desfășoară prin relaxarea profundă a pacientului și oferirea anumitor sugestii pe care subconștientul le programează în vederea obținerii rezultatului dorit.

O sesiune cu un hipnoterapeut poate începe cu o discuție cu privire la faptul că fumătorul dorește cu adevărat și are cu adevărat motivația de a renunța la fumat. Terapeutul va explica cum hipnoza poate reduce simptomele legate de stres, care uneori vin cu încetarea obiceiului.
Adesea, terapeutul va discuta cupacientul despre pericolele fumatului și va începe să „recadreze” gândirea pacientului despre fumat. Mulți fumători sunt convinși că nu pot renunța, iar terapeutul îi poate ajuta să-i convingă că pot schimba acest comportament. Aceste sugestii sunt apoi repetate în timp ce fumătorul este sub hipnoză. Terapeutul poate sugera, de asemenea, în timp ce fumătorul este sub hipnoză, că sentimentele lui de îngrijorare, anxietate și iritabilitate vor scădea.
Într-o analiză a 17 studii privind eficacitatea hipnoterapiei, procentul persoanelor tratate prin hipnoză care încă nu fumează după șase luni a variat de la 4-8%. În programele care au inclus mai multe ore de tratament, interacțiune intensă interpersonală, sugestii individualizate și tratament ulterior, ratele de succes au fost peste 50%.

Aceasta este una dintre variantele care funcționează pe termen îndelungat, pentru că lucrează pe problema în sine și o rezolvă; și nu ține doar de ambiția fiecăruia, care la un moment dat poate scădea în intensitate, dacă motivul nu a fost destul de puternic.