Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Efectele fumatului se văd și la exterior

Ți-ai urmărit vreodată evoluția aspectului fizic de când fumezi? Ai văzut vreo schimbare la nivelul pielii corpului tău?

Dacă nu știi exact ce efecte are fumatul asupra pielii, te invit să citești o parte din acestea și să analizezi cam ce îți aduce fumatul.

Cum afectează fumatul pielea?

Modalitățile precise în care fumul de tutun dăunează sau schimbă pielea nu sunt pe deplin înțelese, deși studiile științifice au adus dovezi despre mai multe moduri posibile. Studiile sugerează că expunerea la fumul de tutun micșorează fluxul sanguin capilar și arteriolar, eventual dăunătoare pentru țesuturile conjunctive care ajută la menținerea pielii sănătoase.

Modificări ale aspectului fizic

Îmbătrânire

Mai multe studii au arătat că fumatul provoacă o piele a unui individ să îmbătrânească chiar mai mult decât expunerea la lumina soarelui. Studiile au arătat, de asemenea, că efectul expunerii la fumul de tutun și la lumina soarelui este în același timp mai periculos decât efectul combinat al fiecărei expuneri și că femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații. Efectele negative depind și de vârsta persoanei, de numărul de ani de când fumează și de cantitatea de țigarete fumate pe zi.

Ridurile

Numeroase studii au constatat că ridurile premature sunt asociate cu fumatul. Există dovezi că, cu cât un individ fumează mai mult, cu atât mai mult are loc efectul de îmbătrânire prematură.

Alte studii au examinat expunerea la ambele (la țigări și la lumina soarelui), pentru a evalua importanța relativă a fiecărei expuneri în dezvoltarea ridurilor. Dovezile din aceste studii sugerează că fumatul poate fi un factor mai important în dezvoltarea ridurilor decât expunerea la soare.

Compoziția țesutului cutanat

Pe măsură ce pielea îmbătrânește, compoziția țesuturilor pielii se schimbă. O serie de studii au examinat țesuturile cutanate ale fumătorilor și nefumătorilor ca măsură a îmbătrânirii prematură. Un studiu olandez de control al cazului, care măsoară amploarea elactozei (o condiție în care pielea își pierde elasticitatea ca rezultat al degenerării țesutului conjunctiv) și telangiectaziei (o afecțiune caracterizată prin linii roșii fine în piele cauzate de dilatarea vaselor mici de sânge) la fumători și nefumători au raportat că probabilitatea de a dezvolta oricare dintre condiții a crescut cu numărul de țigări fumate. Acest lucru era valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei, deși efectul era cel mai evident la bărbați.

Tonul și culoarea pielii

În plus față de riduri, fumatul mărește riscul de mâncărime și de decolorare a feței.

Scăderea vindecării rănilor

Există dovezi că tutunul de fumat scade capacitatea pielii de a regenera și de a repara rănile. Acest lucru este evident în special la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale. De exemplu, fumătorii care suferă o operație de lifting facial sunt mult mai predispuși decât nefumătorii să experimenteze vindecarea rănilor nesatisfăcătoare.

Schimbări generale ale pielii

Pielea uscată a unui fumător se poate simți inconfortabil, deoarece este mai puțin flexibilă decât pielea hidratată. Pielea nehidratată devine neatrăgătoare și poate avea un aspect roșu sau solzoasă. Pielea uscată are, de asemenea, o probabilitate mai mare de a se crăpa sau senzația de mâncărime, decât pielea bine hidratată.

Fluxul sanguin al pielii

Fumatul reduce fluxul sanguin al pielii prin creșterea eliberării unui hormon numit vasopresina. Vasopresina este produsă natural de către oameni. Una dintre funcțiile sale este reducerea fluxului sanguin. Studiile au arătat că concentrațiile de vasopresină din sânge cresc imediat după fumat.

Vestea bună este că dacă renunți la fumat, pielea ta va începe să se repare. Vestea proastă pentru cei care nu pot sau nu vor să se lase de fumat este că, cu cât te lași mai tarziu, cu atât problemele devin ireversibile.