Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Enzima construită care elimină dependența de nicotină în testele preclinice

Oamenii de știință au testat cu succes un nou tratament pentru renunțarea la fumat, pe rozătoare.
Într-un studiu publicat on-line în Science Advances, pe 17 octombrie 2018, oamenii de știință au dat șoriceilor dependenți de nicotină o enzimă construită care distruge nicotina în sânge înainte de a ajunge la creier. Tratamentul a redus rapid motivația animalelor de a lua nicotină, și-a inversat semnele de dependență de nicotină și le-a împiedicat să recidiveze când li s-a dat din nou acces la nicotină.

„Aceasta este o abordare foarte interesantă, deoarece poate reduce dependența de nicotină fără a induce pofte si alte simptome severe de sevraj, și funcționează în sânge, nu în creier, deci efectele secundare ar trebui să fie minime”, spune cercetătorul principal Olivier George, dr. profesor asociat la Scripps Research.

Dependența de nicotină este ceea ce duce fumătorii la fumat, în ciuda tuturor efectelor negative asupra sănătății lor. Cercetătorii estimează că aproximativ 60% dintre persoanele care încearcă țigările ajung să fumeze zilnic – și aproximativ 75% din fumătorii zilnici recidivă după renunțare.

Inversarea dependenței de nicotină prin prevenirea nicotinei din fumul de tutun să ajungă în creier a fost mult timp considerată o strategie promițătoare. Cu toate acestea, eforturile anterioare nu au dat naștere unor medicamente care să reducă nivelul de nicotină din sânge, suficient pentru a fi eficiente.

Enzima testată în acest studiu, NicA2-J1, este o variantă a unei enzime naturale produsă de bacteria Pseudomonas putida. A fost modificată – pentru a-și optimiza potența, timpul de ședere în sânge și alte proprietăți farmacologice – de către laboratorul lui Kim Janda, dr. Ely R. Callaway, profesor de Chimie la Scripps Research. Studiile publicate în ultimii ani de către Janda și colegii săi au arătat că NicA2-J1 reduce puternic concentrațiile de nicotină din sânge la rozătoare și este eficient într-un simplu model al rozătoarei dependentă de nicotină.

Pentru noul studiu, cercetătorii au testat enzima în modele de animale mai sofisticate, dezvoltate în laboratorul lui George, care imita mai bine dependența fumătorilor umani față de nicotină.

Animalele tratate cu doza cea mai mare de NicA2-J1 (10 mg / kg) au continuat să autoadministreze nicotina când au putut, dar au arătat niveluri foarte scăzute ale moleculei în sânge comparativ cu martorii care nu au primit enzima. Semnele de retragere a nicotinei, cum ar fi susceptibilitatea la durere și comportamente agresive, au fost în mod corespunzător reduse în timpul perioadelor fără acces, comparativ cu controalele netratate.

Unul dintre celelalte semne distinctive ale dependenței de nicotină este continuarea căutării de nicotină, în ciuda consecințelor negative grave – consecințele pe care fumătorii de tutun asupra omului îl au asupra afecțiunilor pe termen scurt ale funcției pulmonare și a capacității fizice, plus riscurile pe termen lung ale cancerelor, accident vascular cerebral și multe alte afecțiuni.

Cu rezultate atât de promițătoare în testele preclinice, echipa Scripps Research speră acum să ia enzima NicA2-J1 în studii clinice la om. Înainte de aceasta, oamenii de știință vor continua munca pentru a optimiza proprietățile lui NicA2-J1 ca medicament.