Fumatul în sarcina – cum îți poate afecta copilul
Vestea că ești însărcinată poate fi cel mai frumos moment, însă vine la pachet cu o mare responsabilitate și, de multe ori, stres. Corpul tău suferă modificări, te găsești în situația de a lua decizii pentru două suflete și trebuie să renunți sau să adaugi lucruri noi în rutina ta. Dar ce se întâmplă dacă în rutina ta există ”momentul de țigară” și nu vrei să renunți deloc la el?
Ce se întâmplă dacă fumez în sarcină?
Deși știm că fumatul cauzează cancer, trebuie să fim conștienți și de problemele care pot apărea în sarcină dacă mama continuă să fumeze. Ideal ar fi să renunți la fumat înainte de a lua decizia de a rămâne însărcinată, însă, nici după ce ai aflat nu este prea târziu. Nu uita totuși, până și a fi în jurul fumului de țigară poate cauza probleme pentru tine și bebelușul tău.
Cum îmi poate afecta fumatul în sarcină copilul?
- Fumatul încetinește creșterea și dezvoltarea fătului, astfel, copilul tău s-ar putea naște prea micuț
Greutatea mică la naștere este asociată cu dizabilități neurologice pe termen lung, tulburări de dezvoltare a limbajului, performanțe școlare afectate și risc crescut de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și diabet.
- Copilul tău s-ar putea naște prematur
Sugarii născuți prematur prezintă un risc suplimentar din cauza imaturității multiplelor sisteme de organe care pot duce inclusiv la hemoragie intracraniană, detresă respiratorie, sepsis, orbire și tulburări gastro-intestinale.
Nașterea prematură este principala cauză a mortalității copiilor sub 5 ani la nivel mondial.
- Dezvoltarea creierului și al plămânilor copilului tău poate fi afectată
Monoxidul de carbon din fumul de țigară limitează fătul din a primi suficient oxigen. Fumatul în timpul sarcinii poate provoca, de asemenea, leziuni tisulare la făt, în special în plămâni și creier. Această vătămare poate dura pe tot parcursul copilăriei și în anii adolescenței. De asemenea, copilul tău poate dezvolta tulburări respiratorii, cum ar fi astmul.
- Crește șansa pentru copilul tău să aibă o separare în buza superioară (despicare) sau în bolta palatină
Femeile care fumează la începutul sarcinii au mai multe șanse de a naște copii cu buzele despicate și/sau despicături ale boltei palatine – condiții în care buza sau palatul nu se formează complet. Ambele afecțiuni interferează cu capacitatea copilului de a mânca corect și ambele trebuie corectate prin intervenție chirurgicală.
- Pot exista tulburări de dezvoltare și de funcționare a placentei
Spre exemplu, „placenta praevia”, este o anomalie de implantare a placentei, o problemă a sarcinii în care placenta crește în partea inferioară a uterului şi acoperă total sau partial din deschiderea colului uterin.
- Sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS), de asemenea cunoscut și sub numele de moarte instantanee sau moarte în pătuț
Sindromul morții subite a sugarului, cunoscut și sub denumirea de moarte în pătuț sau moarte subită, este moartea subită inexplicabilă a unui copil cu vârsta mai mică de un an. Moartea rămâne neexplicată chiar și după o autopsie amănunțită și o investigație detaliată a locului morții.
- După naștere, există un risc crescut de obezitate
A fi obez sau supraponderal înseamnă că porți prea multă greutate și grăsime corporală. Obezitatea te pune în cea mai mare gamă de greutate, peste ceea ce este considerat sănătos. Printre complicațiile acestei boli se numără și boli cardiovasculare, complicații respiratorii, complicații metabolice, complicații reumatice sau complicații psihice.
- Alte complicații după naștere a copilașului, cum ar fi hipertensiune arterială și alergii
Important de reținut este că, chiar dacă ai avut o sarcina în anterior iar fumatul nu a afectat copilul tău, nu există nicio certificare că următoarea sarcină va fi una sănătoasă. Atunci când fumezi te pui pe tine și pe copilul tău în pericol!
Mai multe detalii despre cum să te lași de fumat găsești aici și la Tel Verde STOP FUMAT (Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii) 08008STOPFUMAT (0800878673) apelabil gratuit din toate rețelele.
(Important! Site-ul stopfumatul.ro este o inițiativă civică, nu are nicio afiliere cu programul guvernamental pentru renunțarea la fumat).
Georgiana Fîrdea
SURSE
Centers for Disease Control and Prevention
Smoking and pregnancy: Understand the risks
One thought on “Fumatul în sarcina – cum îți poate afecta copilul”
Comments are closed.
Felicitari pentru decizia ta de a contribui la o viata sanatoasa a copilului tau. Cu toate ca renuntatul la fumat poate fi destul de dificil, incearca sa vezi totul prin prisma bebelusului tau si a starii de bine in care il vei pune. Sunt sigur ca vei face tot ce iti sta in putinta pentru un viitor mai bun!