Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Fumatul pasiv

Există în fiecare dintre noi o reacție produsă de o altă persoană ce ne face să simțim un disconfort, fizic sau psihic. Aici se încadrează și acel disconfort produs de fumul și mirosul de țigară, care a fost dovedit că are efecte negative asupra organismului, chiar dacă nu este inhalat.

Acest articol are intenția să-i facă pe unii dintre fumători (cu siguranță unii dintre ei o fac deja) să fie mai conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor atunci când fumează. Să observe reacția oamenilor care aleg să nu fumeze și de ce ar trebui ca ei, și în special copiii, să fie nevoiți să inspire un fum ce nu este benefic în nici un fel pentru ei.

Nouă persoane din zece inhalează zilnic, fără voia lor, fum de țigară la serviciu, în spațiile publice sau acasă. Riscul de a face cancer pulmonar este cu 30% mai mare pentru fumătorii pasivi faţă de cei care nu sunt expuşi riscului de ţigară. Riscul apariţiei bolii Alzheimer creşte cu 44 de procente, iar cel de a dezvolta o afecţiune a inimii cu 25%.

Majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că îi afectează. Nicotina se poate combina cu molecule de ozon și creează astfel compuși periculoși cunoscuți ca nitrosamine specifice tutunului, a zis Manuela Martin-Green, profesoară și șefă de catedră a departamentului de biologie moleculară la Universitatea din California. Atât la copii, cât și la adulți, acești compuși carcinogeni pot fi absorbiți prin piele. Tinerii, copiii și persoanele cu imunitate scăzută sunt afectați cel mai mult de expunerea la acești compuși.

Centrul de Prevenire și Control al Bolilor – SUA, arată că fumatul involuntar la adulți, mai ales cei care nu au fumat niciodată, cauzează cancerul pulmonar, boli ale inimii și accident vascular cerebral.

Fumul de ţigară bagă sute de copii anual în spital. Medicii spun că copiii crescuţi de părinţi fumători sunt mult mai predispuşi la boli infecţioase, otite şi chiar la cancer pulmonar.

Efectele nocive ale fumatului pasiv au fost confirmate în acest studiu, care – la rândul lui – a analizat datele culese din 16 cercetări științifice desfășurate prin întreaga lume în perioada 1995-2002. Dovezile adunate au fost declarate „suficiente” pentru a stabili o relație cauzală între fumatul pasiv și cancerul pulmonar la nefumători. Mai mult decât atât, cercetătorii susțin că nefumătorii care locuiesc cu fumători sunt expuși unui risc cu 20-30% mai mare de a face cancer la plămâni.

Fumatul pasiv nu este o condamnare directă la cancerul pulmonar, dar are efecte negative asupra sănătății, fiind considerat ca „factor de risc”.

Ar fi plăcut ca, atunci când vei aprinde o țigară și este cineva lângă tine, să-l întrebi dacă este în regulă să fumezi lângă el, iar în preajma unui copil ar fi frumos să te îndepărtezi cât poți de mult, pentru că nicotina ajunge la creier în doar 10 secunde.