Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Fumatul poate micșora creierul

În realitate, fumatul țigărilor îți micșorează creierul, asta în cazul în care leziunile pulmonare, problemele cardiace și cancerul nu sunt motive destul de bune să te lași.

Probabil că ai avut un creier în prima zi când ai decis să aprinzi prima țigară. Acum, noi cercetări arată că continuarea fumatului poate să îți micșoreze creierul – de fapt, poate duce la scăderea țesuturilor cheie acolo, potrivit unui studiu din domeniul Psihiatriei Moleculare.

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că fumătorii de țigări aveau cortexuri mai subțiri – partea exterioară a creierului care este crucială pentru cunoaștere – decât cei care au evitat distracția problematică. Mai mult, pentru fiecare an, participanții care au pufăit în continuare, cantitatea de subțiere din acea regiune a creierului lor a crescut.

„Cortexul este rege pentru lucruri minunate cum ar fi calculul mental. Este, de asemenea, implicat în funcții importante precum atenția și raționamentul spațial”, spune autorul studiului, Sherif Karama, Ph. D., de la Universitatea McGill.

Deci, având un cortex mai subțire, nu îți prevede bine creierul – aceasta duce la o diminuare a cunoașterii. De fapt, persoanele cu boala Alzheimer suferă, de asemenea, de subțierea cortexului, împreună cu alte probleme cognitive.

„Dacă cortexul este rupt, creierul este rupt”, spune Karama.

„Dar asta nu înseamnă că nu se poate repara uneori”, adaugă el. În studiu, cortexul fumătorilor anteriori a crescut în grosime în fiecare an, când au stat în afara fumului. Ele au afișat o grosime normală după o medie de 25 de ani fără fum.

„Nu este clar dacă nicotina sau alte substanțe chimice găsite în țigări sunt catalizatori direcți ai subțierii creierului. S-ar putea să aibă de-a face cu daunele pulmonare cauzate de fumat, împiedicând capacitatea noastră de a lua oxigen și că lipsa elementului vital poate afecta cortexul”, spune el.

Sfatul este simplu: Scoate bețișoarele de cancer o dată pentru totdeauna și este foarte probabil că vei avea parte de o revenire în cortexul tău.

Din păcate, nu există o simplă soluție de tratare a creierului pentru cei care nu mai fumează, care vor doar un pic de stimulare. Dar, după o dietă echilibrată, rămânând stimulați cognitiv și menținând activitatea fizică, îi poate ajuta la îmbunătățirea sănătății cerebrale în general”, spune Karama.