Fumatul și anxietatea
În ultimul timp am întâlnit din ce în ce mai multe persoane cunoscute sau necunoscute, care se plâng de stări de anxietate.
Evident, se plâng de acest lucru, la o țigară. Ca și cum asta i-ar calma.
Când îi întreb dacă știu cumva că una dintre legăturile cu anxietatea o are și fumatul, unii spun că nu are cum, că nu ar fi adevărat, iar alții că știu dar nu se pot lăsa de fumat.
Fumatul este un viciu din ce în ce mai răspândit în zilele noastre. Majoritatea fumătorilor afirmă faptul că tutunul este un remediu foarte bun împotriva anxietății și nervilor, dar este oare adevărat sau este doar o obișnuință care le induce o relaxare superficială?
Studiile cele mai recente afirmă faptul că țigările provoacă și mențin anxietatea.
Un studiu publicat în revista Journal of American Medical Association afirmă că adolescenții care au fumat cel puțin un pachet de țigări pe zi au fost de 15 ori mai susceptibili de a dezvolta tulburări de panică sau episoade repetitive de panică în timpul maturității timpurii, față de cei care nu au fumat.
Și atunci ce ai de făcut?
Cea mai bună soluție, din TOATE punctele de vedere, este să te lași de fumat.
Într-un studiu al The British Journal of Psychiatry citat de BBC, se arată că fumătorii care aleg să renunţe la ţigări au şansa de a fi mai puţin anxioşi decât atunci când fumau.
Studiul citat a avut 500 de subiecţi, fumători care au intrat într-un program care îi ajută să renunţe la fumat. În urma studiilor a fost descoperită o scădere dramatică a gradului de anxietate din viaţa celor 68 de fumători care au renunţat la ţigări în 6 luni. Efectul a fost mai mare asupra celor care aveau în mod regulat episoade de anxietate sau schimbări bruşte ale stării de spirit.
Cercetătorii de la universităţi prestigioase precum Cambridge, Oxford şi King’s College din Londra sunt de părere că aceste rezultate ar trebui să fie promovate în aşa fel încât să ajute fumătorii să ia decizia de a renunţa la ţigări.
Cercetătorii au remarcat că fumătorii sociali, care recurg la acest gest pentru a fi acceptaţi într-un grup, au prezentat mai puţine simptome de anxietate după ce au renunţat la ţigări.
În Marea Britanie, la începutul unui nou an, cea mai populară dorinţă printre fumători este aceea de a renunţa la acest viciu.
Tu ce alegi?