Implicațiile fumatului în nutriție
Oare câți fumători știu ce efecte produce fumatul țigărilor când vine vorba despre vitamine și minerale, care sunt esențiale organismului nostru pentru producția de energie, pentru reglarea proceselor biologice, pentru prevenirea apariției deficiențelor și a bolilor degenerative?
Fumatul provoacă leziuni celulare, ceea ce duce la boli cum ar fi cancerul, nivelurile ridicate de colesterol, probleme coronariene și circulatorii, tulburări respiratorii și un risc crescut de osteoporoză.
Deși aceste efecte sunt bine documentate, efectele directe asupra nivelurilor de macronutrienți și micronutrienți din organism sunt raportate mai rar.
Fumatul scurge corpul de multe vitamine și minerale esențiale, afectând capacitatea fumătorului de a absorbi aceste substanțe nutritive vitale.
Nicotina și substanțele toxice găsite în fumul de țigară au un impact enorm asupra procesului de detoxifiere a corpului. Fumul de tutun conține numeroși compuși emiși că gaze și particule de gudron condensate, multe dintre ele fiind oxidanți și prooxidanți, capabili să producă radicali liberi, mărind astfel peroxidarea lipidelor în membranele biologice.
Vitamina E, vitamina C, Beta carotenul și Seleniul sunt implicate în apărarea celulară antioxidantă împotriva efectelor nocive ale speciilor reactive de oxigen.
Fumatul provoacă cele mai multe probleme pentru vitamina C.
Vitamina C este unul dintre principalii antioxidanți ai organismului. Antioxidanții sunt legați de prevenirea unui număr de boli. Vitamina C ajută, de asemenea, la absorbția fierului. Nivelurile scăzute de vitamina C sunt legate de lipsa de fier.
Fumatul s-a dovedit a scădea nivelul de vitamina C și Beta caroten în plasma celulară. Cadmiul, găsit natural în tutun, scade biodisponibilitatea seleniului și acționează în mod antagonic cu zincul, un cofactor pentru enzima antioxidantă – superoxid dismutaza; enzima ce revitalizează celulele și reduce rată distugerii lor de către radicalii liberi.
Vitamina E, principalul antioxidant lipidic solubil, poate fi la niveluri suboptimale în țesuturile fumătorilor.
În plus, s-a demonstrat că constituenții de tutun reduc nivelurile mai multor vitamine din complexul B.
Starea nutrițională la fumători poate fi compromisă în continuare de o dietă necorespunzătoare.
Datele din al doilea Studiu Național privind Sănătatea și Nutriția arată că este mai puțîn probabil că fumătorii să consume fructe și legume, în special cele cu conținut ridicat de vitamina C și caroten.
Cu cât fumezi mai mult, cu atât mai mult vitamina C pierzi din țesuturi și sânge. Dar corpul tău are nevoie de mai multă vitamina C pentru a contracara daunele cauzate de fumat celulelor tale.
Pentru a compensa această tulburare, un fumător trebuie să-și mărească aportul de vitamina C la aproximativ 2000 mg/zi. Acest lucru nu poate fi realizat numai prin dietă, deci este necesar un supliment. Este recomandat ca cei care au anumite probleme de sănătate să consulte medicul înainte de a apela la suplimente.
Fumătorii ar trebui, de asemenea, să încerce să crească aportul lor de antioxidanți, în principal din fructe și legume.
Acestea fiind spuse, nici o cantitate de suplimente sau antioxidanți nu poate proteja organismul împotriva daunelor cauzate de fumat.
Singura soluție reală este să renunți la fumat.