Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Legătura dintre fumat și tristețe

Chimia creierului poate explica de ce fumătorii înrăiți se simt triști după ce renunță la acest viciu.

Un nou studiu realizat de Centrul pentru dependență si sănătate mintală (CAMH) a arătat că fumătorii înrăiți pot prezenta tristețe după renunțarea la țigări, deoarece renunțarea timpurie duce la o creștere a enzimei cerebrale legate de dispoziție – monoaminooxidaza A (MAO-A). Această constatare, care a fost publicată în Arhivele de Psihiatrie Generală, poate explica, de asemenea, de ce fumătorii înrăiți au un risc ridicat de depresie clinică.

Folosind o metodă avansată de imagistică a creierului, o echipă condusă de cercetătorul principal Dr. Jeffrey Meyer a descoperit că nivelurile de MAO-A din regiunile creierului care controlează starea de spirit au crescut cu 25%, la opt ore după renunțarea la fumatul îndelungat. Aceste niveluri au fost mult mai mari în comparație cu participanții la un studiu pentru nefumători. Toți cei 48 de participanți au completat chestionarele, iar fumătorii cu niveluri ridicate de MAO-A din creier în timpul renunțării la țigări au raportat, de asemenea, sentimente mai mari de tristețe.

„Înțelegerea tristeții în timpul renunțării la țigări este importantă pentru că această dispoziție tristă face dificilă renunțarea, mai ales în primele zile. De asemenea, fumatul îndelungat este puternic asociat cu depresia clinică„, a spus Dr. Meyer, care deține Catedra de Cercetare în Neurochimia Depresiei Majore, Canada.

MAO-A „mănâncă” substanțe chimice din creier, cum ar fi serotonina, care ajută la menținerea unei dispoziții normale. Când nivelurile de MAO-A sunt mai mari ca în cazul renunțării inițiale la țigări, înseamnă că acest proces de eliminare este prea activ, ceea ce face ca oamenii să se simtă triști. Pentru acest studiu, MAO-A a fost detectat utilizându-se o tehnică de imagistică a creierului numită tomografie cu emisie de pozitroni (PET). CAMH are singurul scaner PET din lume dedicat exclusiv studiului de sănătate mintală și dependenței.

Cercetătorii mai susțin că, aceste schimbări pot fi din cauza unei substanțe specifice din fumul de țigară, numită harman. În timpul fumatului activ, harman se atașează la MAO-A. În timpul renunțării timpurii la fumătorii înrăiți, care au avut 25 sau mai multe țigări pe zi, nivelurile de MAO-A au crescut rapid la un nivel superior celui observat în grupul de comparație sănătos.

„Acest studiu deschide noi modalități de a preveni starea de spirit tristă în timpul retragerii țigărilor, pentru a facilita renunțarea la fumat. De exemplu, este posibil să se îmbunătățească filtrele de țigară existente care elimină parțial substanțele harman sau reglează cantitatea de triptofan din țigarete, din moment ce triptofanul devine harman atunci când arde„, a spus Dr. Meyer, care este de asemenea șef al Programului de imagistică neurochimică în tulburările de dispoziție la CAMH’s Research Imaging Center si profesor de psihiatrie la Universitatea din Toronto.

Acesta a identificat, de asemenea, MAO-A ca o țintă de a se închide în faza critică de retragere, cu o perioadă scurtă de medicație, dar acest lucru necesită studiu în continuare.

 

Sursa: ScienceDaily