Terapia substitutiei nicotinice (TSN)
Astfel, terapia substitutiei nicotinice functioneaza pe principiul ca este mai usor sa rezolvi o parte a problemei atunci cand nu mai esti presat de cealalta – daca iti primesti doza de nicotina pe care organismul tau o cere cu insistenta si iti satisfaci in acest fel dependenta, iti va fi mai usor, cel putin teoretic, sa te concentrezi pe eliminarea obisnuintei – a gestului de a fuma. Abia dupa ce obisnuinta de a face gestul fumatului a fost cu succes eliminata de catre proaspatul nefumator, acesta poate incepe sa trateze dependenta si sa reduca doza de nicotina primita prin intermediul gumei de mestecat, a plasturilor, inhalatoarelor etc.
Terapia substitutiei nicotinice, fie ca utilizeaza guma de mestecat sau plasturii sau alta varianta, chiar si o combinatie intre ele, NU ESTE un substitut pentru dorinta de a renunta la fumat. Este doar un ajutor, nu o solutie. Fumatorul care intentioneaza sa renunte la fumat si crede ca guma de mestecat cu nicotina sau plasturii ii vor taia cheful sa-si aprinda o tigara, se inseala. Exista fumatori care sunt perfect capabili sa fumeze chiar si in timp ce mesteca respectiva guma de mestecat sau cand au plasturele lipit pe brat. Cu toate acestea, statisticile sustin ca sansele unei persoane sa se lase de fumat se dubleaza in cazul in care se foloseste una dintre aceste metode.
Ca orice tratament care implica introducerea in organism de substante chimice, produsele cu nicotina pot da reactii adverse, in functie de organismul persoanei care le consuma. Astfel, cei care recurg la terapia substitutiei nicotinice pot suferi, pe durata tratamentului sau pe o perioada de cateva zile de la inceperea acestuia, de:
- tulburari ale sistemului nervos manifestate sub forma de dureri de cap si ameteli;
- tulburari gastro-intestinale, reprezentate de greata, sughit, varsaturi, senzatie de disconfort abdominal si balonare;
- tulburari la nivelul cavitatii bucale manifestate prin aparitia unor dureri la nivelul cavitatii bucale sau dureri de gat, dureri ale musculaturii maxilare;
- tulburari de ritm cardiac (palpitatii, fibrilatie atriala reversibila);
- afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat manifestate prin inrosirea pielii, mancarimi sau urticarie;
- reactii alergice diverse.
Spre deosebire de alte produse farmaceutice destinate sa ajute fumatorii sa se lase de fumat, produsele cu nicotina sunt disponibile in farmacii fara prescriptie medicala.
Alte articole despre metode si tratamente pentru a te lasa de fumat:

Cum să te lași de țigări?

Fumatul și Legea karmei

Suplimentarea cu anumite vitamine este necesară fumătorilor!

Cum să rupi un obicei

O aplicație pentru a te lăsa de fumat

Tehnica psihologică ajută fumătorii să renunțe la țigări

Renunțând la fumat vei deveni un nou TU, mai fericit și mai sănătos

„Calea ușoară de a renunța la fumat!”

Remedii naturale de curățare a plămânilor pentru fumători
