Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Ce ti se intampla dupa ultima tigara – beneficii REALE

Intervalul scurs de la ultima tigara fumata aduce fumatorului beneficii de care acesta nu este intotdeauna constient. Departe de a fi mituri, cel putin o parte dintre aceste beneficii sunt usor de constatat chiar de catre persoana care ia decizia de a se lasa de fumat, la scurt timp dupa ultima tigara.

Astfel, de fiecare data cand trec mai mult de 20 de minute de la ultimul fum, tensiunea arteriala a fumatorului scade la valorile normale. Acest fapt se poate verifica prin simpla masurare a tensiunii arteriale imediat dupa o tigara si la 20-25 de minute dupa aceea.

Orice fumator, fara sa stie, beneficiaza in fiecare noapte de faptul ca face o pauza de somn de 8 ore, timp in care nu fumeaza. Pana dimineata, in cele 8 ore de somn, nivelul de monoxid de carbon din sange scade la jumatate iar nivelul oxigenului ajunge la valori normale. Orice fumator stie ca prima tigara matinala este cea care ii produce o oarecare senzatie de ameteala.

Odata cu tigara de dimineata, tensiunea arteriala creste din nou peste valorile normale iar nivelul de monoxid de carbon incepe iar sa creasca, in vreme ce nivelul oxigenului reincepe sa scada.

Daca fumatorul nu fumeaza 48 de ore (adica, de exemplu, un weekend intreg – doua zile) incepe sa se reduca riscul unui atac de cord iar nicotina este eliminata complet din organism. Din cauza acestui fapt, cei care se lasa de fumat simt ca le este cel mai greu sa reziste tentatiei de a-si aprinde o tigara exact la capatul celor 48 de ore de abstinenta, intrucat organismul nu a scapat inca de dependenta, dar percepe lipsa totala a drogului si, prin urmare, il „cere” foarte insistent.

Tot dupa 48 de ore de „nefumat” simturile gustului si al mirosului isi revin la normal.

Peste inca 24 de ore de la primele 48 (peste 72 de ore) proaspatul nefumator va simti ca are mai multa energie. De asemenea, tuburile bronhiale se relaxeaza.

Intre 2 saptamani si 10 saptamani de la ultima tigara circulatia sangelui se imbunatateste continuu. Dispare senzatia de „picioare grele”, gleznele devin mai suple, anumite vene si capilare devin mai putin vizibile sub pielea picioarelor.

Peste aproximativ 3 saptamani de la ultima tigara dependenta organismului de nicotina este complet depasita iar proaspatul nefumator poate fi sigur ca nu va mai experimenta niciun simptom asociat sevrajului. Cu toate acestea, chiar si un fum, care introduce in organism un pic de nicotina, trezeste din nou dependenta.

Intre 3 si 9 luni de la renuntarea la fumat capacitatea pulmonara creste cu 10%, fapt usor de simtit de catre fostul fumator prin imbunatatirea respiratiei, cresterea rezistentei la efort si reducerea semnificativa si chiar disparitia tusei tabagice.

Dupa primul an fostul fumator are cu 50% mai putine sanse de a suferi un infarct. Acest fapt, precum si cele enumerate mai jos sunt constatate statistic.

Dupa 5 ani, din punctul inimii de vedere si al riscului unui infarct, fostul nefumator devine exact ca cineva care nu a fumat niciodata.

Dupa 10 ani fostul fumator va fi exact ca un nefumator si in ceea ce priveste riscul de a se imbolnavi de cancer pulmonar.

Dupa 15 ani de la ultima tigara fostul fumator poate fi considerat nefumator din toate punctele de vedere, riscul unui atac de cord ajungand si el la limita statistic normala pentru persoanele care nu au fumat niciodata.

Toate acestea sunt beneficii reale ale renuntarii la fumat.

Alte articole utile despre mituri si adevaruri intr-ale fumatului:

tutunul-incalzit-varianta-mai-putin-nociva-a-fumatului

Tutunul încălzit, varianta mai puțin nocivă a fumatului?

În 2014, s-a lansat pe piață pentru prima oară tutunul încălzit, dar este acesta o variantă mai puțin nocivă a ...
nicotina-ca-mod-de-prevenire-a-infectiei-cu-coronavirus

Nicotina ca mod de prevenire a infecției cu Coronavirus

Cadrele medicale și cercetătorii de pretutindeni sunt de acord că virusul corona afectează în special plămânii, care sunt mai deteriorați ...

[Editorial] O treime din cantitatea de deșeuri de pe plaje sunt mucurile de țigară!

În fiecare an, în toată lumea sunt fumate aproximativ 6.000 de miliarde de țigarete. Se estimează că 4500 de miliarde ...

[Studii] Nicotina și cancerul

Nicotina este substanța care cauzează adicția fumătorului - dependența de nicotină se instalează la persoanele care o consumă indiferent de ...
Vapatul dublează riscurile cardiovasculare

Țigările electronice sporesc riscul atacului de cord

Țigările electronice, dispozitive cu baterie care generează vapori cu nicotină pentru inhalare, sunt adesea promovate de companiile producătoare ca și ...

Fumatul poate provoca sau agrava acneea

Pe lângă certitudinea că fumatul provoacă în timp boli letale, sunt cunoscute și efectele inestetice ale fumatului asupra pielii - ...

Vapatul afectează plămânii

Un mic studiu experimental publicat online în revista Thorax și desfășurat în 2018 indică faptul că vaporii degajați de țigările ...

„Alternative” la fumat

Cauți să scapi de fumat, dar ai vrea să fumezi totuși ceva, cumva. Asta e una dintre problemele cu care ...

Mituri despre renunțarea la fumat

Fumatul, este un factor nociv pentru organism si după cum bine știm acesta dăunează grav sănătății. Când vine vorba despre ...

Daca ma las de fumat ma ingras!

Partial adevarat, partial fals. Iata de ce. Cand te lasi de fumat cauti sa inlocuiesti gestul fumatului Este adevarat ca, ...