Daca ma las de fumat ma ingras!
Partial adevarat, partial fals. Iata de ce.
Cand te lasi de fumat cauti sa inlocuiesti gestul fumatului
Este adevarat ca, in lipsa gestului atat de familiar de a duce tigara la gura vei simti nevoia sa duci la gura de toate, de la pixul de pe birou pana la tot ce e comestibil in casa – mancare, gustari, ciocolata, sticksuri, seminte, bomboane. Asadar, daca nu esti atent/a la ceea ce „rontai” si in ce cantitate, la sfarsitul fiecarei zile vei acumula cateva sute de calorii in plus care, desigur, se vor adauga corpului tau sub forma de grasime.
Mecanismul senzatiei de foame si de satietate
Nicotina din tigari actioneaza asupra creierului fumatorului, determinandu-l sa „comande” anumite actiuni – printre altele, nicotina determina organismul sa apeleze la rezervele de energie stocate in celule si sa elibereze in sange, pe loc, o parte din ele, facand sa dispara senzatia de foame. Lipsa nicotinei intr-un organism obisnuit ca odata la 10-30 de minute sa capete cate un pic de energie genereaza senzatia de foame mult mai des decat ar fi normal (de 3, 4 ori pe zi la un nefumator). De aici si nevoia de a manca aproape incontinuu, resimtita si interpretata ca fiind foame, de persoanele care se lasa de fumat.
Cum eviti sa te ingrasi atunci cand te lasi de fumat?
Pentru a preveni situatia neplacuta de a te trezi cu cateva kilograme in plus odata ce ai devenit nefumator, este bine sa te asiguri ca nu ai in casa nimic din ce ar putea constitui o tentatie culinara care ingrasa. Pregateste-te sa ai la indemana gustari cu continut caloric scazut, de exemplu morcovi sau mere.
Trebuie sa stii ca sticksurile, datorita continutului de amidon, ingrasa daca sunt consumate in cantitate mare, deci nu depasi un pachet pe zi. Floricelele de porumb sunt alcatuite din amidon si grasimea in care au fost prajite ca sa infloreasca, asadar ingrasa si ele. De asemenea, semintele sunt mici bombe calorice datorita continutului de uleiuri – 100 de grame de seminte de floarea soarelui (cam 3/4 dintr-o cana) au aproape 600 de calorii! Despre bomboane si ciocolata nici nu are sens sa discutam, se stie ca ingrasa, datorita continutului de zahar.
Limiteaza asadar consumul acestor alimente si alege legumele crude si fructele nu foarte dulci.
De un real ajutor va fi sa ai la indemana tot timpul un pahar sau o sticla cu apa plata sau minerala, din care poti incerca sa bei cu paiul sau pur si simplu cu inghitituri mici, de fiecare data cand simti nevoia sa fumezi sau sa „rontai” ceva.
La masa incearca sa inlocuiesti painea alba cu painea integrala, cartofii prajiti cu cei fierti sau copti, untul cu uleiul de masline, carnea de porc grasa cu pieptul de pui sau carnea de vita slaba si asa mai departe. Exista persoane care au avut atat de multa grija sa nu se ingrase cand s-au lasat de fumat incat au castigat dublu – au reusit sa lase tigarile si chiar au slabit cateva kilograme.
Un alt ajutor in lupta cu kilogramele in plus este miscarea. Mai ales ca, odata eliberat de problema fumatului, proaspatul nefumator nu mai oboseste atat de repede si isi redescopera placerea de a trage aer adanc in piept si de a se plimba. Miscarea combate si nevoia de tigara, ajutand in perioada sevrajului. Multe persoane recurg la o alergare matinala pentru a inlocui tigara cu care erau obisnuiti – miscarea elibereaza in sange hormoni care induc starea de bine si relaxarea si, prin urmare, sportul poate fi un bun substitut pentru cel putin o parte din efectele obtinute de fumator in urma inhalarii nicotinei din fumul de tigara.
Ce se intampla dupa ce ai reusit sa te lasi de fumat
Odata cu imbunatatirea circulatiei sanguine, proces care se desfasoara din a doua saptamana de la ultima tigara pana in a zecea saptamana de abstinenta, celulele corpului se oxigeneaza din ce in ce mai bine, facilitand arderile. Ceea ce duce la cresterea metabolismului si implicit la consumul unei cantitati mai mari de energie provenita din hrana ingerata, fapt care, in conditiile in care alimentatia ramane cantitativ si calitativ aceeasi, contribuie de fapt la slabire, nu la ingrasare, intrucat organismul „pune de o parte” mai putin. Daca se creste insa corespunzator cantitatea de alimente consumate zilnic, organismul isi mentine greutatea, fara a slabi sau a se ingrasa. In acelasi timp, daca se creste exagerat cantitatea de alimente, persoana in cauza se va ingrasa in consecinta.
Atunci cine se ingrasa cand se lasa de fumat?
Persoanele care se lasa de fumat si se ingrasa sunt de fapt acele persoane care rontaie tot timpul intre mese mici „gustari” pline de calorii, beau racoritoare indulcite cu mult zahar in loc de apa, cafea cu zaharina si sucuri din fructe fara adaos de zahar si care cresc dimensiunile portiilor de mancare obisnuite in perioada de sevraj si se obisnuiesc astfel sa consume mai multa hrana si dupa ce aceasta perioada trece.
Daca vei avea grija sa nu exagerezi cu gustarile, sa pastrezi portiile de mancare la dimensiuni rezonabile, sa reduci grasimea, dulciurile si painea si sa faci si putina miscare, in mod sigur nu te vei ingrasa. Renuntarea la fumat NU INGRASA. Obiceiurile alimentare insa, DA.
Alte articole utile despre mituri si adevaruri intr-ale fumatului:
Tutunul încălzit, varianta mai puțin nocivă a fumatului?
Nicotina ca mod de prevenire a infecției cu Coronavirus
[Editorial] O treime din cantitatea de deșeuri de pe plaje sunt mucurile de țigară!
[Studii] Nicotina și cancerul
Țigările electronice sporesc riscul atacului de cord
Fumatul poate provoca sau agrava acneea
Vapatul afectează plămânii
„Alternative” la fumat
Mituri despre renunțarea la fumat
Daca ma las de fumat ma ingras!
One thought on “Daca ma las de fumat ma ingras!”
Comments are closed.
In alt articol citisem ca simplul fapt ca fumezi te ajuta sa arzi 200 calorii pe zi.