Daca ma las de fumat, nu voi mai avea prieteni
Conform unui studiu realizat pentru Ministerul Sanatatii, motivele pentru care oamenii fumeaza sunt dintre cele mai diverse; astfel, cei intervievati au declarat ca fumeaza „pentru ca simt nevoia”, „pentru distractie”, „din placere”, „din plictiseala” sau pentru ca „le place gestul” fumatului. Chiar daca la primele incercari nimeni nu apreciaza mirosul fumului si gustul tigarilor si, in plus, toti se simt rau dupa ce trag fumul in piept pentru prima oara, odata intrat in obicei si dependenta instalata, fumatul este perceput de fumatori ca fiind ceva placut, distractiv, care calmeaza si combate plictiseala. Pana la a aprecia tigarile insa, este un drum de parcurs – ce ii indeamna pe oameni sa continue sa isi aprinda cate o tigara, pana devin dependenti de viciu, daca prima impresie este una neplacuta?
Ne apucam de fumat de dragul socializarii
Motivul principal pentru care majoritatea oamenilor se apuca de fumat este unul social; peste jumatate dintre persoanele intervievate in cadrul studiului respectiv au incercat sa fumeze cel putin o data in viata si, ca rezultat al acestor incercari, 30% dintre romani fumeaza.
Astfel, una dintre temerile cel mai des intalnite la cei care ar vrea sa se lase de fumat, care se adauga la teama renuntarii la placerea pe care o ofera fumatul, este aceea ca, in lipsa tigarii, viata lor sociala va avea de suferit. Fumatorii se gandesc ca, pe langa faptul ca vor fi lipsiti de unul dintre principalele pretexte de socializare, relatiile cu prietenii fumatori se vor raci considerabil.
Fumatul este un obicei social
Aceasta temere este in parte justificata pentru ca, intr-adevar, din punct de vedere social, in viata unui fost fumator totul se schimba radical din momentul in care a decis sa fumeze ultima tigara. Practic, cei care se lasa de fumat, pentru a putea reusi, simt ca trebuie sa se izoleze de fumatori, cel putin pentru o perioada, pentru a evita tentatiile si chiar remarcile glumete, mai mult sau mai putin rautacioase, ale fumatorilor.
Cu toate acestea, perioada de timp in care fumatul reprezinta fizic o tentatie suficient de puternica este destul de scurta si de obicei se reduce la perioada sevrajului. Dupa ce nicotina este eliminata complet din organism si dependenta de aceasta substanta este inlaturata, fostului fumator ii ramane de luptat cu acea componenta sociala si psihologica a viciului, care reprezinta 80% din nevoia de a fuma. Astfel, fostul fumator trebuie sa-si redefineasca modul de reactie pentru fiecare situatie a vietii sale in care inainte obisnuia sa fumeze. Cum fumatul este un obicei social, cele mai dificile momente pe care un fost fumator trebuie sa le depaseasca sunt acelea in care petrece timp in compania fumatorilor in situatii in care, inainte sa renunte, ar fi fumat impreuna cu ei. Stiindu-se vulnerabil, fostul fumator va evita initial situatiile in care stie ca ar putea aparea tentatia de a fuma; apoi, odata trecute zilele cele mai grele, va indrazni sa faca fata unei astfel de situatii si de obicei o va depasi cu bine, constatand insa altceva – fumul de tigara incepe sa-l deranjeze. Astfel va incepe sa evite locurile unde se fumeaza si implicit fumatorii nu din teama ca va ceda impulsului de a „trage un fum” ci din repulsie fata de fumul de tigara. Efectul imediat va fi acela ca va constata ca are de fapt putine in comun cu o parte a prietenilor fumatori – adesea socializarea „la o tigara” este ocazionata mai degraba de viciul comun decat de preocupari si interese comune.
Pierderea prietenilor, o falsa problema
Cel care se lasa de fumat, pe masura ce sesizeaza ca nu se mai simte atras de socializarea cu unele persoane din anturajul de fumatori cu care era obisnuit, va descoperi in jur persoane care poate pana atunci trecusera neobservate – nefumatorii care nu obisnuiau sa iasa in „pauza de fumat”. Prin urmare, nu va simti prea mult lipsa „grupului de socializare”, pentru ca va dobandi un grup nou.
De asemenea, proaspatul nefumator isi va tria, fara sa vrea, grupul de cunostinte; astfel, el nu isi va pierde prietenii cu care intr-adevar are ceva in comun, chiar daca acestia nu se vor lasa de fumat. In plus, acestia il vor sustine in demersul sau si vor avea grija sa nu-l impiedice in incercarea de a renunta la viciu.
Alte articole utile despre mituri si adevaruri intr-ale fumatului: