Țigările electronice sporesc riscul atacului de cord
Țigările electronice, dispozitive cu baterie care generează vapori cu nicotină pentru inhalare, sunt adesea promovate de companiile producătoare ca și cum ar fi alternativa mai puțin dăunătoare sănătății față de țigările obișnuite. Argumentul principal al celor care vor să comercializeze aceste produse este că vaporii conțin mai puține substanțe toxice decât fumul de țigară. Totuși, deși e-țigaretele conțin niveluri mai scăzute de substanțe cancerigene decât țigările convenționale, țigara electronică eliberează în vaporii produși nicotină și diverse particule ultrafine și alte toxine, care pot afecta plămânii, pot deteriora vasele de sânge și pot stimula coagularea anormală a sângelui. Deteriorarea vaselor de sânge și anomaliile de coagulare cresc riscurile cardiovasculare.
Risc triplu la fumători, risc dublu la cei ce vapează
Potrivit Harvard Health Publishing, care citează un studiu din 2018 publicat în American Journal of Preventive Medicine, vapatul zilnic și inhalarea regulată de vapori produși de țigara electronică aproape dublează riscul unei persoane de a suferi un atac de cord.
Este cunoscut și confirmat și de acest studiu faptul că fumătorii de țigări clasice își triplează riscul de atac de cord față de nefumători, dar vapatul este departe de a fi lipsit de riscuri pentru sănătate. Studiul a analizat datele a aproape 70.000 de persoane care au participat la două sondaje naționale tip interviu în domeniul sănătățiii, iar datele au relevat o realitate îngrijorătoare pentru cei care cred că sunt mai puțin expuși riscurilor dacă folosesc țigări electronice în locul țigărilor obișnuite: riscul vaperilor de a suferi un atac de cord este aproape dublu față de populația nefumătoare, și aceasta doar dacă folosesc numai țigări electronice, fără să fumeze și țigări obișnuite.
Risc și mai mare al celor care și fumează, și vapează
În cazul celor care preferă să fumeze și țigări convenționale, dar să și vapeze, adică aproximativ două treimi din utilizatorii actuali de țigări electronice, situația este și mai rea: utilizarea zilnică a ambelor produse a fost asociată cu o creștere de aproape cinci ori a riscului de atac de cord.