Tutunul încălzit, varianta mai puțin nocivă a fumatului?
În 2014, s-a lansat pe piață pentru prima oară tutunul încălzit, dar este acesta o variantă mai puțin nocivă a fumatului?
Efectele dăunătoare ale fumatului sunt o certitudine, probată de nenumărate studii. Substanțele toxice la care este expus organismul provoacă diverse tipuri de cancere, boli pulmonare, boli ale inimii, boli ale sistemului circulator și lista poate continua.
Din fericire, tot mai mulți oameni conștientizează problemele asociate acestui viciu și încearcă să se lase de fumat, din dorința de a avea o viață mai sănătoasă.
Riscurile fumatului prin tutun încălzit
Producătorii de țigări au observat și ei tendința populației de a renunța la fumat. Scăderea vânzărilor și apariția diverselor noi tehnologii de administrare a nicotinei i-a determinat să dezvolte noi produse în aparență mai puțin nocive, așa că în prezent oferă și soluția fumatului prin dispozitive electronice a unui tip de țigări special concepute pentru acestea, care sunt mai scurte decât țigările clasice și care nu se aprind pentru a fi fumate, tutunul fiind doar încălzit. Aceștia susțin că respectivele dispozitive sunt responsabile de “niveluri cu 95% mai puțin nocive decât țigările tradiționale”, însă tot ei susțin că nu echivalează cu 95% mai puține riscuri în general. Este important pentru consumatori să știe că, dacă doresc o viață mai sănătoasă, aceste dispozitive nu constituie o soluție – chiar și fumatul tutunului încălzit este riscant și toxic pentru sănătatea organismului.
Tutunul încălzit ca soluție pentru renunțarea la fumat
Produsele pe bază de tutun încălzit au succes fie la tineri, fie la persoanele care încearcă să renunțe la fumat sau la cei care caută să păstreze accesul la nicotină, dar doresc să reducă efectele nedorite. Arderea tutunului și inhalarea monoxidului de carbon pot fi reduse prin trecerea la acest tip de produs, dar nicotina, substanța care dă dependență și afectează ireversibil receptorii de dopamină, este prezentă în continuare în țigările scurte destinate încălzirii în dispozitive electronice, în aceeași proporție ca în țigările obișnuite. Din acest motiv, odată deprins obiceiul fumatului de tutun încălzit, la fel de greu va fi renunțatul la acesta, ca și în cazul țigărilor clasice.
Doar prin renunțarea la orice variantă de fumat se pot elimina riscurile asociate și dependența.
Efecte pe termen lung
Studiile efectuate pe consumatorii de tutun încălzit au în centrul atenției satisfacția în ceea ce privește gustul și nivelul de adaptabilitate la noua formă de fumat. În doar 8 ani de la apariția dispozitivului însă, nu sunt date referitoare la efectele pe termen lung asupra organismului, dar, cunoscând efectele nocive ale țigărilor clasice, este mai sigur să presupunem că nici cele încălzite nu sunt benefice organismului.
Cei care aleg acest tip de produs din tutun participă în prezent fără voie, dar în mod activ la colectarea informațiilor despre consecințele fumatului prin această variantă. Cu alte cuvinte, ei sunt în acest moment cobai pentru companiile producătoare și plătesc atât cu bani, cât și cu propria sănătate.
Orice formă de fumat este nocivă pentru organism
Oamenii au libertatea alegerii între o variantă mai puțin nocivă și abordarea unui stil de viață sănătos, prin eliminarea completă de orice risc produs de fumat.