Aerul expirat dupa stingerea tigarii este in continuare toxic
Respiratia fumatorilor poate fi daunatoare pentru sanatatea celor din jur si in special a copiilor. Aceasta este concluzia unui nou studiu stiintific realizat in Australia. Savantii de la antipozi au aratat ca cei care fumeaza doar afara prezinta totusi particule in suspensie in aerul expirat atunci cand se intorc inauntru unei camere. Cantitatea acestor particule toxice este suficienta pentru a crea o „poluare” ce poate afecta sanatatea celor apropiati.
Oamenii de stiinta australieni au descoperit ca substantele chimice prezente in repiratia fumatorilor pot cauza sau agrava boli ale aparatului respirator, precum astm sau raceala, printre copiii care traiesc in aceeasi casa cu ei. In urma cercetarilor s-a observat ca numarul persoanelor cu afectiuni pulmonare era mult mai mare in casele unde cel putin o persoana consuma tutun fata de casele in care nu se fuma deloc. De asemenea, copiii expusi la un nivel inalt de nicotina in aer au un risc de trei ori mai mare de a se imbolnavi de astm fata de copiii care traiesc int-o casa unde nu se fumeaza.
„Cand fumatorii se intorc in casa, inca expira fum si contamineaza aerul. Acest studiu sufereaza ca societatea trebuie sa faca mai mult pentru a proteja copiii de efectele tabagismului. Faptul ca cei mici nu sunt prezenti atunci cand parintii lor fumeaza nu ii fereste total pe copii de pericolele provocate de fumat. Rezultatele cercetarilor arata clar ca daca parintii care vor sa-i protejeze pe cei mici de fumul de tigara, trebuie sa renunte chiar ei la fumat„, a declarat doctorul Krassi Rumchev, de la Universitatea de Tehnologie Curtin si unul dintre autorii studiului.
Cercetatorii australieni au masurat particulele de nicotina din 92 de case in care traiau si copii cu varste intre patru si noua ani. Chiar daca in 39 (42%) dintre familiile participante la studiu era cel putin un fumator, in doar 4% dintre acestea tigarile erau fumate in interiorul casei. Nivelul de nicotina din aerul respirat de copiii care traiau in familii unde se fuma (atat afara cat si inauntru) era mult mai mare fata de cel din casele fara fumatori. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Indoor Air.