Alzheimer pe lista bolilor provocate de tutun
Pericolele la care fumatorii ii expun pe cei din jurul lor sunt legate de fumatul pasiv. Atat fumul expirat de cel care fumeaza cat si fumul care se degaja din capatul aprins al tigarii reprezinta un factor daunator pentru sanatatea celor din jur. Fumul ambiental contine de doua ori mai multa nicotina si gudron si de cinci ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de un fumator atunci cand fumeaza.
Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Cambridge si Universitatea Michigan a aratat ca fumatul pasiv creste pericolul imbolnavirii cu maladia Alzheimer. 4800 de fumatori pasivi, cu varste peste 50 de ani, au fost subiectii acestui studiu care a relevat o scadere a capacitatii cognitive in directa relatie cu nivelul de nicotina din organism.
Fumatul pasiv este un cunoscut factor al declansarii sau agravarii bolilor cardiovasculare si al cancerului pulmonar. Cercetarile de la cele doua universitati au adaugat un nou risc legat de consumul direct sau indirect de tutun, si anume afectarea dezvoltarii cognitive, existand riscul imbolnavirii cu Alzheimer.
Alte articole utile despre motivație pentru a te lăsa de fumat:

Nicotina ca mod de prevenire a infecției cu Coronavirus

Fumatul în sarcina – cum îți poate afecta copilul

[Editorial] O treime din cantitatea de deșeuri de pe plaje sunt mucurile de țigară!

[Studii] Nicotina și cancerul

Nicotina crește riscul de anevrism aortic abdominal

Țigările electronice sporesc riscul atacului de cord

Studiu: Asociere între fumat și tulburările de spectru schizofrenic

Vapatul afectează plămânii

Fumatul pasiv
