Expunerea la fumul de tigara in timpul sarcinii poate modifica ADN-ul fatului
Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Southern California (USC) a aratat ca femeile care fumeaza in timpul sarcinii provoaca efecte pe termen lung asupra copiilor lor si ca astfel de consecinte se declanseaza prin modificari ale structurii ADN. Potrivit concluziilor studiului, expunerea in timpul sarcinii la fumul de tigara rezulta in modificari ale unui proces epigenetic prin care mici cantitati de compusi chimici sunt adaugati la ADN-ul fatului.
„Cercetarile noastre ofera printre primele dovezi ale efectelor expunerii la unii factori externi, precum fumul de tigara, asupra embrionilor si cum aceste efecte pot fi asociate cu modificari ale ADN-ului. Aceste descoperiri ar putea sa ofere noi oportunitati savantilor pentru a explica modul in care femeile gravide care fumeaza pun in pericol sanatatea propriilor copii„, a declarat Carrie Breton, profesor la USC si unul dintre realizatorii studiului publicat in numarul din septembrie al American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Linda Birnbaum, director la Institutul National de Sanatate, a declarat ca fumatul in timpul sarcinii nu numai ca dauneaza sanatatii mamei si copilului acesteia, dar poate produce efecte daunatoare si pe termen lung, chiar si cu repercusiuni asupra generatiilor viitoare. „Micile modificari ale ADN-ului fatului provocate de faptul ca mama fumeaza in timpul sarcinii pot face copilul predispus la diferite boli mai tarziu in viata„, a concluzionat Linda Birnbaum. Expunerea prenatala la fumat este asociata cu mai multe probleme de sanatate, inclusiv astm, boli cardiovasculare sau pulmonare.