Fumatorii sunt predispusi la complicatii post-operatorii
Au fost selectati, in mod aleatoriu, 117 pacienti care urmau sa sufere interventii chirurgicale. Acestia au fost impartiti intr-un grup care a primit consultanta cu privire la efectele daunatoare ale fumatului si un grup de control. Timp de opt saptamani, inainte si dupa operatie, pacientii din grupul studiat au primit substituenti ai nicotinei si au fost sfatuiti, prin intalniri saptamanale, sa se lase de fumat, in timp ce pacientii din grupul de control au primit decat ingrijirea standard inainte de o interventie chirurgicala. Dupa data operatiei, starea de sanatate a fiecarui pacient a fost urmarita timp de un an.
Dintre cei care au renuntat la fumat inainte de operatie, 21% au suferit complicatii post-operatorii, fata de 41% dintre cei care au ales sa fumeze in continuare. Doctorul Omid Sadr Azodi de la Institutul Karolinska din Stockholm, unul dintre realizatorii studiului, a comentat un alt aspect al cercetarilor: „Am fost surprinsi de numarul important de persoane care a refuzat sa ia parte la studiul nostru. Peste 70 de pacienti ne-au refuzat pentru ca nu vroiau sub niciun fel sa renunte la fumat, declarandu-se stresati de viitoarea operatie„.
Concluziile studiului arata ca fumatorii sunt predispusi la mai multe complicatii dupa operatie, de la deteriorarea ranilor si ingreunarea refacerii oaselor, la grave probleme pulmonare si cardiovasculare. „Este important sa gasim moduri fezabile, cat mai atractive din punct de vedere financiar si eficace, pentru a ajuta pacientii sa renunte la fumat inainte de operatii. Cei care au avut o dependenta scazuta de nicotina (relevata de „testul Fagerstrom„) au fost asociati cu abtinerea prelungita de la consumul de tutun. Credem ca nivelul ridicat de dependenta ar trebui clasificat ca o boala cronica. Studiul nostru s-a restrans doar pe durata a opt saptamani, destul de intense, insa recunoastem ca cei cu un grad mare de dependenta ar trebui sa primeasca ajutor sa se lase de fumat pentru mai multa vreme, inainte de operatie„, a declarat doctorul Omid Sadr Azodi.
Alte articole utile despre motivație pentru a te lăsa de fumat: