Fumatul creste riscul aparitiei cancerului colorectal
Potrivit unui studiu stiintific realizat recent in Australia, obiceiuri care tin de stilul de viata, precum consumul de alcool si fumatul, reprezinta factori importanti de risc in declansarea cancerului colorectal. Cei care fumeaza sunt cu 20% mai predispusi la cancerul colorectal decat nefumatorii. In fiecare an, un milion de oameni sunt diagnosticati cu acest tip de cancer in intreaga lume.
„Multi oameni stiu ca dietele necorespunzatoare si obezitatea pot fi cauze importante ale cancerului colorectal. Insa majoritatea nu sunt constienti ca si alti factori care tin de stilul de viata pot fi foarte periculosi. Consumul excesiv de alcool si fumatul regulat cresc in mod evident sansele declansarii cancerului colorectal. Partea buna este ca activitatile fizice scad riscurile imbolnavirii cu aceasta forma de cancer„, a declarat doctorul Rachel Huxley, unul dintre realizatorii studiului.
Echipa de cercetatori australieni a analizat peste 100 de studii publicate care au mentionat o legatura intre cancerul colorectal si factori majori de risc care tin de stilul de viata, precum consumul de alcool si fumatul. Concluziile analizelor sugereaza ca foarte multe cazuri de cancer colorectal pot fi evitate facand schimbari relativ usoare ale stilului de viata. Schimbari precum renuntarea la alcool si tutun pot avea un rol foarte important in reducerea riscului imbolnavirii cu cancer colorectal.
Pe de alta parte, cercetatorii italieni de la Institutul European Oncologic din Milano au realizat un studiu care indica faptul ca fumatul creste riscul decesului din cauza cancerului colorectal cu 25%. De asemenea, femeile care fumeaza au un risc aproape dublu de a dezvolta cancer rectal, in comparatie cu femeile care nu au fumat niciodata. Oamenii de stiinta au studiat acest tip de cancer la peste 140.000 de femei cu varste intre 50 si 79 de ani.
Statisticile oficiale arata ca, in fiecare ora, doi romani sunt diagnosticati cu cancer colorectal, sansele de vindecare fiind strans legate de stadiul bolii. De asemenea, se estimeaza ca unul din 16 barbati si o femeie din 20 va suferi de acest tip de cancer in timpul vietii.