Fumatul creste riscul de pancreatita
Potrivit unui articol aparut in numarul din martie al revistei Archives of Internal Medicine se pare ca fumatul este asociat cu un risc crescut de imbolnavire cu pancreatita acuta sau cronica. De asemenea, riscul imbolnavirii cu aceasta afectiune inflamatorie a pancreasului creste odata cu numarul de tigari fumate. Pacientii cu pancreatita sufera de perturbari in digestia alimentelor, malabsorbtie si diabet iar aceasta afectiune se manifesta prin puternice dureri abdominale. Numarul de imbolnaviri cu pancreatita a crescut in ultimele decenii, conform articolului indicat.
Pancreatita acuta sau cronica este cauzata deseori de afectiuni biliare si consumul excesiv de alcool. Unele studii au sugerat ca si fumatul ar putea avea o legatura cu probleme ale pancreasului dar avand in vedere ca fumatul este deseori asociat consumului de alcool si problemelor biliare a fost dificil de a identifica fumatul ca un factor izolat al aparitiei pancreatitei.
Janne Schurmann Tolstrup, doctor la Institutul National de Sanatate Publica din Danemarca, alaturi de colegi de la Universitatea din Copenhaga, a analizat rezultatele examinarilor fizice si a unor chestionare privind stilul de viata, aplicate celor aproape 18.000 de participanti la un studiu care a incercat sa determine daca fumatul este asociat cu un risc ridicat de imbolnavire cu pancreatita, independent de consumul de alcool. Starea de sanatate a celor 9.573 de femei si 8.332 de barbati participanti la studiu a fost urmarita timp de aproximativ 20 de ani.
„In total, 58% dintre femei si 68% dintre barbati erau fumatori in timpul studiului, 15 procente dintre femei si 19 procente dintre barbati renuntasera la fumat pe parcursul cercetarilor iar 28 la suta dintre femei si 13 la suta dintre barbati nu fumasera niciodata. Participantii care au fumat pe toata desfasurarea studiului si cei care au renuntat la un moment dat la acest viciu au prezentat un risc mai mare de imbolnavire de pancreatita acuta sau cronica„, au concluzionat autorii articolului.
La sfarsitul studiului 235 de participanti sufereau de pancreatita iar 46% dintre aceste cazuri erau legate strict de consumul de tutun. Niciunul dintre subiectii acestui studiu nu a avut probleme cu consumul de alcool sau afectiuni biliare. „In afara de dovezile epidemiologice ale unei legaturi dintre fumat si imbolnavirea cu pancreatita acuta sau cronica, prezenta si a unui efect biologic al fumatului este plauzibil deoarece atat in studiile pe animale cat si in cele pe oameni s-au identificat schimbari ale pancreasului si ale functiilor pancreatice dupa expunerea la fumul de tigara„, mentioneaza oamenii de stiinta.
Alte articole utile despre motivație pentru a te lăsa de fumat: