Fumatul imbatraneste prematur celulele
Fumatorii nu numai ca arata mai in varsta dar chiar imbatranesc mai repede. Toru Nyunoya, profesor la Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii, a reusit sa identifice o legatura intre sindromul Werner, o afectiune genetica rara ce apare la varsta copilariei si cauzeaza o imbatranire prematura, si efectele negative ale fumatului asupra celulelor.
Investigatia omului de stiinta american a aratat ca o proteina importanta a carei cantitate este diminuata la pacientii cu sindrom Werner are niveluri foarte scazute si in cazul suferinzilor de emfizema (dilatare anormala a cailor respiratorii in plamani, cauzata de fumat). Proteina in cauza are un rol esential in ritmul de imbatranire al celulelor iar savantul american atrage atentia ca fumatul poate duce la aparitia unor boli specifice varstelor inaintate.
„Fumatul accelereaza procesul de imbatranire si poate scurta speranta de viata cu o medie de cel putin 10 ani. Eu si colegii mei de la Universitatea din Iowa ne-am concentrat pe efectele resimtite asupra plamanilor la persoanele cu sindromul Werner. Am descoperit ca deficienta proteinei numita WRN duce la pierderea abilitatii celulelor de a se diviza si creste. Astfel, acestea imbatranesc mai repede decat normal. Aceeasi situatie a fost sesizata si la fumatori, confirmandu-se faptul ca acest viciu produce accelerarea imbatranirii corpului„, a declarat Toru Nyunoya.
Cercetatorii isi propun sa continue testele pe soareci pentru a analiza efectele fumatului asupra proteinei WRN. Savantii americani spera sa foloseasca descoperirile legate de sindromul Werner pentru a dezvolta tratamente revolutionare impotriva bolilor cauzate de tutun, precum emfizema. Rezultatele testelor efectuate la Universitatea din Iowa au fost publicate in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.