Fumatul pasiv in copilarie poate provoca emfizem pulmonar
Expunerea pentru mai multa vreme la fumul de tigara in copilarie poate contribui la aparitia ulterioara a emfizemului pulmonar. Aceste informatii au fost prezentate in data de 19 mai, la a 105-a editie a Conferintei Internationale a Societatii Americane de Pneumologie, desfasurata in San Diego. Fumatul pasiv este asociat cu o gama larga de probleme serioase de sanatate dar nu a fost considerata, pana acum, o cauza a dezvoltarii emfizemului de-a lungul vietii.
„Intinderea si umflarea excesiva a alveolelor, caracteristice emfizemului pulmonar, incep sa fie sesizate doar in zone de mici dimensiuni ale plamanilor, insa unii factori pot extinde in mod periculos aceste zone. Potrivit cercetarilor noastre, fumul de tigara ambiental, pe care copiii il respira, poate fi unul dintre factorii initiali ai dezvoltarii emfizemului„, a declarat Gina Lovasi, doctor si profesor la Universitatea Columbia, din Statele Unite ale Americii.
Pentru a determina daca expunerea cronica la fumul de tigara in copilarie poate duce la dezvoltarea emfizemului mai tarziu in viata, doctorul Lovasi si colegii ei au analizat mostre de la aproape 4.000 de adulti relativ sanatosi. Acestia din urma au luat parte la un studiu privind aparitia arterosclerozei. Cercetarile doctorului Lovasi s-au concentrat pe cei 1.800 de adulti care nu au fumat niciodata, acestia fiind intrebati daca, in copilarie, au trait in casa cu o persoana care fuma in mod regulat.
Dupa ce au eliminat posibile alte probleme ce puteau afecta plamanii, ca astmul, cercetatorii au concluzionat ca nefumatorii care au declarat ca au trait cu un fumator in casa erau mai predispusi la aparitia primelor semne ale emfizemului pulmonar: zone afectate („gropi”) in plamani. „Ce trebuie sa se inteleaga din analizele noastre e ca expunerea la fumul de tigara in timpul copilariei poate fi asociata cu diferente in structura plamanilor si, poate, o faza incipienta de emfizem„, a mentionat doctorul Lovasi.
Emfizemul pulmonar este o complicatie a bronsitei cronice, ea insasi cauzata de fumatul excesiv. Bronsita cronica este a patra cauza a mortii in lume. Chiar daca fumatul provoaca emfizem in alveolele superiore ale plamanilor, oamenii care nu au fumat niciodata pot avea si ei tesut distrus care sa indice prezenta emfizemului dar la acestia boala se manifesta, de obicei, ca o afectiune difuza a plamanilor. Principalele simptome ale emfizemului sunt scurtarea respiratiei si reducerea capacitatii la efort. Cu trecerea timpului, pe masura ce boala avanseaza, simptomele devin din ce in ce mai accentuate.