Fumatul si bolile gurii
Marea majoritate a persoanelor stiu ca fumatul afecteaza, din punct de vedere estetic, gura. Nicotina si gudronul din tigari pateaza dintii si plombele, colorandu-i in galben-maroniu. Mai mult, fumatul este una dintre principalele cauze ale halitozei, a respiratiei urat mirositoare. De asemenea, s-a demostrat experimental ca si la 20 de minute dupa ce isi stinge tigara, fumatorul expira fum din plamani. Multe persoane pot fi afectate si psihic de aceste probleme de ordin estetic. Insa fumatul este cauza mult mai multor probleme ale sanatatii orale, provocand umflarea gingiilor sau afectiuni periodontale si, mai ales, cancer oral.
Potrivit statisticilor, 75% dintre persoanele diagnosticate cu cancer oral sunt fumatori. Ca un detaliu aparte, numarul femeilor care sufera de cancer oral si de alte boli ale cavitatii bucale, cauzate de fumat, a crescut semnificativ in ultimii ani. Noi studii arata ca pacientii cu boli cronice ale gingiei prezinta un risc ridicat de a se imbolnavi de cancer la limba. Pe langa aceste date, cercetatorii au mai observat o legatura intre boli ale gingiei si cancer la splina cat si probleme ale inimii.
O echipa de oameni de stiinta de la universitatea din Northwestern, din Statele Unite ale Americii, a aratat, in urma unor analize, ca exista o relatie directa intre fumat si aparitia osteoporozei, mai ales printre femeile trecute de menopauza.
Fumatul creste foarte mult riscul declansarii problemelor gingivale. „Fumul de tigara contine substante iritante care ingreuneaza circulatia sangelui in zona maxilarului si „usuca” gura. Cantitatea redusa de saliva creste riscul aparitiei cariilor si a problemelor gingiei. Saliva este importanta pentru ca poate curata gura de placa si resturi de mancare si ajuta la neutralizarea acizilor. O slaba circulatie a sangelui in maxilar limiteaza cantitatea de nutrimente si celule albe care protejeaza dantura„, a declarat doctorul Jerry Gordon, membru al American Dental Association.
Aparitia tartrului este favorizata de fumat si problema poate evolua in gingivita. In cazul fumatorilor, gingiile se indeparteaza de dinti, permitand tartrului sa se formeze sub linia gingivala, care duce la erodarea treptata a oaselor din jurul dintilor. Aceasta problema se numeste periodontita si este principala cauza a caderii dintilor la adulti. Fumatul afecteaza lucrarile stomatologice. Riscul de respingere de catre organism a unui implant dentar este mai mare in cazul fumatorilor. De asemenea, fumatul incetineste procesul de vindecare, de exemplu, in cazul extractiilor, si limiteaza eficacitatea cremelor dentare.
Alte articole utile despre motivație pentru a te lăsa de fumat: