Fumatul te poate orbi
Un nou efect negativ al fumatului a fost scos in evidenta de un studiu realizat la Universitatea din Wisconsin, Statele Unite ale Americii. Astfel, s-a dovedit ca tabagismul creste riscul aparitiei degenerescentei maculare (DM – o boala oftalmologica in urma careia este distrusa vederea centrala). Mai mult, fumatul chiar accelereaza evolutia acestei afectiuni care apare la persoane de peste 50 de ani. Cele mai intalnite cauze ale DM sunt scaderea nivelului de antioxidanti si incetinirea circulatiei sangelui de la nivelul ochilor.
O echipa de cercetatori de la Scoala de Medicina si Sanatate Publica din cadrul Universitatii din Wisconsin a folosit aproape 5.000 de subiecti, cu varste intre 43 si 84 de ani, pentru a observa daca exista vreo legatura intre tabagism si declansarea sau evolutia degenerescentei maculare. Cercetarile au inceput in 1988 iar, timp de 17 ani, prezenta si dezvoltarea DM in cazul participantilor la studiu au fost urmarite.
La inceputul cercetarilor, 21% dintre dintre subiecti fumau. Dintre acestia, aproape jumatate s-au imbolnavit de DM la o varsta mai mica decat fostii fumatori si cei care nu au fumat niciodata. De asemenea, progresia bolii a fost accelerata de consumul de tutun. „Fumatul este legat de incidenta crescuta si evolutia accelerata a degenerescentei maculare. Acest fapt are implicatii importante pentru sanatatea publica, avand in vedere ca MD este o boala cronica iar fumatul este un viciu dispensabil” mentioneaza autorii studiului in revista Archives of Ophthalmology.
O data la opt secunde o persoana moare din cauza bolilor provocate de fumat. Tabagismul este principala cauza a imbolnavirii in lume si, daca numarul de fumatori nu scade, pana in 2020, fumatul va omori mai multe persoane decat SIDA, tuberculoza si accidentele de masina luate la un loc. Se estimeaza ca 35% dintre adultii din intreaga lume fumeaza.
Viciul tutunului este asociat cu peste 50 de probleme de sanatate, dintre care peste jumatate pot provoca moartea. Femeile insarcinate care fumeaza isi pun viitorii copii in pericol, ridicand riscul de declansare a avorturilor spontane sau a sarcinilor ectopice (in care fatul sta intr-o pozitie anormala). Efectele fumatului se rasfrang si asupra unor aspecte ale stilului de viata, precum infertilitatea atat la femei cat si la barbati, aparitia ridurilor, ingalbenirea pielii si a dintilor sau respiratia urat mirositoare.