Fumul de tigara scade numarul de antioxidanti din corpul copilului
Copiii expusi la fumul de tigara au un nivel scazut de antioxidanti, care ajuta la protejarea corpului in fata mai multor agenti daunatori. Oamenii de stiinta de la Universitatea Rochester, din Statele Unite ale Americii, au comparat nivelul de antioxidanti cu cel al expunerii la fum de tigara in cazul a peste 2000 de copii, cu varste intre 6 si 18 ani. Rezultatele studiului au fost prezentate la intalnirea doctorilor pediatri din America de Nord, desfasurata in orasul Baltimore si au indicat faptul ca tinerii expusi la fumatul pasiv au un nivel scazut de antioxidanti.
Gradul de expunere al copiilor la fumul de tigara a fost stabilit prin masurarea nivelului de cotinina din sange (Cotinina este un metabolit al nicotinei care ramane in sange mai mult de 24 de ore). Cu cat nivelul cotininei era mai mare cu atat scadea nivelul antioxidantilor, chiar si in conditii de controlare a dietei. De asemenea, cercetatorii au urmarit si alte vitamine care nu erau antioxidanti si au sesizat ca nivelul acestor compusi chimicali nu era afectat de expunerea la fumul de tigara.
Antioxidantii poarta un rol foarte important in neutralizarea unor substante periculoase, numite radicali liberi (de oxigen). Aceste substante ataca permanent si vatameaza membranele celulelor. Prezenta radicalilor liberi in corpul uman este normala insa nivelul acestora poate fi crescut in mod periculos, printre altele, si de inhalarea fumului de tigara. Antioxidantii se gasesc mai ales in fructe si legume (prune uscate, mure, afine, zmeura, cirese, banane, mere, rosii, castraveti, etc.). In cadrul studiului au fost studiate nivelele de antioxidanti ca Vitaminele E, C, B si beta-caroten.
„Nu stim exact daca subiectii acestui studiu vor avea nevoie de o hranire suplimentara pentru a recupera antioxidantii pe care ii pierd din cauza fumatului pasiv. Este insa recomandata dieta bazata pe fructe si legume bogate in antioxidanti pentru a face fata nivelului ridicat de radicali liberi si, evident, evitarea ,pe cat mai mult posibil, a situatiilor in care copiii sunt expusi la fumul de tigara„, a declarat Karen Wilson, doctor pediatru in cadrul centrului medical al Universitatii Rochester si autor al studiului.
Alte articole utile despre motivație pentru a te lăsa de fumat: