Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

[Studii] Nicotina și cancerul

Nicotina este substanța care cauzează adicția fumătorului – dependența de nicotină se instalează la persoanele care o consumă indiferent de modul în care substanța ajunge în corp (țigări clasice, tutun încălzit, vapat). Reducerea fumatului de țigări clasice este prima măsură globală menită să reducă numărul oamenilor care mor anual din cauza acestei dependențe, dar sunt încă puține studii care să evalueze impactul nicotinei asupra sănătății în general și legătura cu cancerul în special.

Iată extrasele, privitoare strict la efectele nocive ale nicotinei, din rezumatele a trei dintre ele:

Nicotina și omul aflat în dezvoltare: un element neglijat în dezbaterea despre țigara electronică

Autori: England LJ, Bunnell RE, Pechacek TF, Tong VT, McAfee TA.

Extras din Rezumatul studiului (traducere): Eliminarea țigărilor și a altor produse din tutun ars în SUA ar împiedica zeci de milioane de decese legate de tutun. S-a sugerat că introducerea dispozitivelor de livrare a nicotinei mai puțin dăunătoare, cum ar fi țigările electronice sau alte sisteme electronice de livrare a nicotinei, va accelera progresul către oprirea utilizării țigărilor combustibile. Cu toate acestea, examinarea atentă a potențialelor efecte negative asupra sănătății de la nicotină în sine este deseori absentă din dezbaterile privind sănătatea publică. Date obținute de la subiecți umani și animale arată că expunerea la nicotină în perioadele de vulnerabilitate în dezvoltare (de la stadiul fetal până la etapele adolescenței) are multiple efecte negative asupra sănătății, incluzând efecte adverse asupra dezvoltării creierului și a plămânilor la făt, precum și modificarea dezvoltării cortexului cerebral și a hipocampusului la adolescenți.

Studiul complet, aici: American Journal of Preventive Medicine 2015 Aug;49(2):286-93.

Efecte nocive ale nicotinei

Autori: Mishra M, Chaturvedi P, Datta S și colab.

Extras din Rezumatul studiului (traducere): Odată cu apariția terapiei de substituție cu nicotină, consumul de nicotină este în creștere. Nicotina este considerată o alternativă mai sigură de tutun. Monografia IARC nu a inclus nicotina ca substanță cancerigenă. Cu toate acestea, există diferite studii care arată altfel. Am întreprins această revizuire pentru a evalua în mod specific efectele nicotinei asupra diferitelor sisteme de organe. O căutare asistată de calculator a bazei de date Medline și PubMed a fost făcută folosind o combinație a cuvintelor cheie. Au fost incluse toate studiile la animale și la om care investighează doar rolul nicotinei. Nicotina prezintă mai multe pericole pentru sănătate. Există un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, respiratorii, gastro-intestinale, răspuns imun scăzut și prezintă, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății reproducerii. Afectează proliferarea celulară, stresul oxidativ, apoptoza, mutația ADN prin diferite mecanisme, ceea ce conduce la cancer. Afectează, de asemenea, proliferarea tumorilor și metastazele și provoacă rezistență la agenții chimici și radioterapeutici.

Studiul complet aici: Indian J Med Paediatr Oncol. 2015 Jan-Mar;36(1):24-31.

Legăturile nicotinei cu cancerul

Autor: Grando SA.

Extras din Rezumatul studiului (traducere): Acest articol de opinie discută dovezile emergente privind contribuțiile directe ale nicotinei la debutul și creșterea cancerului. Lista cazurilor de cancer care se raportează la nicotină se extinde și cuprinde în prezent carcinoamele pulmonare, precum și ale capului și gâtului, gastric, pancreatic, al vezicii biliare, ficatului, colonului, sânului, colului uterin, vezicii urinare și a rinichiului. Activitățile mutagene și de promovare a tumorii ale nicotinei pot rezulta din capacitatea sa de a deteriora genomul, de a întrerupe procesele metabolice celulare și de a facilita creșterea și răspândirea celulelor transformate. Receptorii nicotinici de acetilcolină (nAChRs), care sunt activați de nicotină, pot activa mai multe căi de semnalizare care pot avea efecte tumorigene, și acești receptori ar putea fi vizați pentru terapia sau prevenirea cancerului. Există, de asemenea, dovezi tot mai mari că profilul genetic individual, cum ar fi polimorfismele din genele care codifică subunitățile nAChR, ar putea influența susceptibilitatea individului la efectele patobiologice ale nicotinei.

Studiul complet aici: Nature Reviews Cancer (2014) 14:419-429