Studiu: Asociere între fumat și tulburările de spectru schizofrenic
Un studiu meta-analitic publicat la sfârșitul anului 2018 indică o puternică asociere între fumatul tutunului și tulburările de spectru schizofrenic (TSS). Rezultatele obținute de Scott JG, Matuschka L, Niemelä S și colaboratorii acestora sunt îngrijorătoare. Conform cercetărilor anterioare, persoanele care fumează tutun au un risc de 2 ori mai mare de schizofrenie sau psihoză față de populația care nu are acest obicei.
În plus, asocierea între fumat și riscurile asupra sănătății mentale nu este o simplă coincidență – conform criteriilor de cauzalitate Bradford Hill, studiul, care a extras datele utilizate pentru cercetare din alte opt studii longitudinale, indică o puternică posibilitate ca fumatul să fie cauza pentru care incidența cazurilor de schizofrenie și psihoză este mai mare la fumători față de nefumători.
Cercetătorii au eliminat alți posibili factori care ar fi putut influența rezultatele, precum vârsta, sexul, statutul socio-economic, riscul genetic comun, precum și utilizarea cannabisului sau a altor substanțe, iar concluziile au indicat o asociere semnificativă, statistic pozitivă, între fumatul tutunului și debutul tulburărilor de spectru schizofrenic.
Desigur, contează și cât de mult fumează un fumător și de cât timp. De asemenea, factori importanți sunt și posibilele traume ale persoanei fumătoare în copilărie sau expunerea in utero la substanțele chimice conținute de țigări, dar studiul nu a tratat aceste situații. În mod cert însă, autorii studiului consideră că nicotina este cel mai probabil responsabilă, ceea ce înseamnă că utilizarea mijloacelor noi de inhalare a nicotinei (țigări electronice, tutun încălzit) cel mai probabil nu este sigură pentru sănătate. Vârsta la care o persoană începe să fumeze sau să folosească țigări electronice sau tutun încălzit este deosebit de importantă, deoarece dispozitivele recente încurajează din ce în ce mai mulți tineri și adolescenți să înceapă să își administreze nicotină. Autorii studiului trag un semnal de alarmă asupra acestui fapt, subliniind necesitatea studierii suplimentare ale efectelor nicotinei și a mijloacelor moderne de introducere a acesteia în corp.
Referințe (studiul complet, lb. engleză): Scott JG, Matuschka L, Niemelä S și colab. Dovezi ale unei relații de cauzalitate între tulburările de fumat și tulburările de spectru schizofrenic. Frontiere în psihiatrie, 20 noiembrie 2018 |