Campania anti-fumat a Ministerului Sanatatii da rezultate
Cel putin asa arata cei 30.791 pacienti consiliati de MS in 2009 dar si faptul ca programul national antifumat va fi continuat si in 2010, urmand ca el sa fie finantat exclusiv din taxa pe viciu. O alta dovada a faptului ca programul este unul functional si cu rezultate bune este numarul mare de fumatori aflati pe listele de asteptare, peste zece mii. Din cei peste 30.000 de mii de romani care au apelat la ajutorul cosilierilor Ministerului Sanatatii, peste 40% s-au lasat de fumat.
„Deja lucram pe liste de asteptare si avem peste 10.000 de romani din toate judetele care asteapta sa primeasca tratamentul si consilierea necesare pentru a scapa de acest viciu„, a declarat Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru Renuntarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucuresti.
In ceea ce priveste banii necesari acestui program, proveniti exclusiv din taxa pe viciu si din accizele pe tigari, ei s-au adunat in decursul anilor 2007 si 2008, urmand ca in 2010 programul national antifumat sa fie finantat exclusiv din taxa pe viciu. Pentru anul trecut au fost alocati 3,86 milioane de lei, majoritatea cheltuiti in ultimele trei luni ale anului prin investirea in tratamentele pacientilor si salariile medicilor coordonatori ai programului.
„Noi am cerut o finantare dubla fata de valoarea anului trecut deoarece rezultatele sunt peste asteptari si cererea este in crestere. Practic e nevoie sa convingi o persoana dintr-un anumit mediu sa se lase si altre trei persoane ii vor urma exemplul. In conditiile economice actuale, vom fi multumiti daca bugetul din 2010 se va mentine la acelasi nivel ca anul trecut„, a precizat Magdalena Ciobanu.
Totodata modul de functionare a acestui program va fi modificat, prin faptul ca accesntul nu se va mai pune pe promovarea programului ci pe extinderea lui, prin angajarea mai multor medici in fiecare judet care sa se ocupe de cererile fumatorilor. „Nu vom mai avea campanii precum cea realizata cu Mihaela Radulescu. Consideram ca si-a atins scopul, iar acum promovarea se va face din om in om. Am dori in schimb sa avem mai multi medici care sa se ocupe de cereri, insa nu avem cum sa-i platim daca bugetul nu va ramane cel putin la nivelul anului trecut.„
Alte stiri despre fumat: