Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Nicotina ca mod de prevenire a infecției cu Coronavirus

nicotina-ca-mod-de-prevenire-a-infectiei-cu-coronavirus
nicotina-ca-mod-de-prevenire-a-infectiei-cu-coronavirus

Cadrele medicale și cercetătorii de pretutindeni sunt de acord că virusul corona afectează în special plămânii, care sunt mai deteriorați în cazul fumătorilor, ceea ce crește riscurile de complicații și chiar deces în urma infecției cu acest virus. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru boli cardiovasculare, boli respiratorii, diabet și diverse tipuri de cancer. Este un obicei nesănătos, care provoacă moartea a 8 milioane de oameni anual

 

Fumatul în contextul pandemiei de COVID

Fumatul reduce capacitatea pulmonară și crește riscul de a face infecții respiratorii. Virusul COVID nu este contractat mai ușor sau mai des de persoanele fumătoare, însă acestea pot avea reacții mai grave, care pot duce la nevoia de ventilație mecanică și spitalizare.

 

Nicotina ca mod de prevenire a infecției cu Coronavirus

În procesul de renunțare la fumat se recomandă administrarea plasturilor cu nicotină, substanța din țigări care provoacă dependență. În acest fel, se elimină din organism gudronul și monoxidul de carbon, principalii factori chimici dăunători, dar se administrează nicotina, ceea ce poate ajuta fumătorul să renunțe la gestul fumatului 

Dar plasturele cu nicotină ar putea folosi și la altceva.

Cercetătorii francezi de la Institutul Pasteur consideră că nicotina pură administrată poate ajuta la prevenirea infecției cu SARS-COV-2. 

Ei pleacă de la premisa că “nicotina aderă la receptorii celulari ACE2, folosiți de virusul corona și îi împiedică să pătrundă în celule”. Virusul COVID are structura unui agent nicotinic, ceea ce înseamnă că blochează receptorii nicotinici (nAChR). Ulterior, nicotina ar concura cu virusul să se lege de receptorii celulari. Aceștia au concluzionat că virusul este blocat de receptorii ACE2 și nu se răspândește mai departe în organism. 

Încă se fac teste pe pacienți pentru a verifica acuratețea studiului.  

 

Păreri ale altor colegi

Controversata descoperire este contrazisă de neurologii din Virginia, SUA printr-un studiu publicat în The FEBS Journal. Ei consideră că nicotina va stimula receptorii celulari în loc să îi blocheze. 

 

Concluzii și recomandări

Organizația Mondială a Sănătății susține în continuare folosirea plasturilor, gumei de mestecat, tabletelor cu nicotină care ajută oamenii să se lase de fumat. 

În schimb, nu se recomandă momentan ca tratament împotriva virusului sau ca prevenție a acestuia, nefiind încă stabilite efectele asupra organismului. OMS evaluează constant noi cercetări și descoperiri, inclusiv pe cele care analizează legătura între nicotina, fumat și COVID-19.