Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

O nouă lege pentru binele nostru și al mediului înconjurător

Parlamentul European a votat pentru interzicerea completă a unei game de materiale plastice unice în întreaga Uniune, în încercarea de a opri poluarea oceanelor.

Din 2021 în UE vor fi interzise articole de plastic de unică folosință, dar și produse din materiale plastice oxo-degradabile.

Deputații europeni au abordat, de asemenea, amendamentele la planurile pentru filtrele de țigări, un poluant din plastic care este un gunoi comun peste tot. Producătorii de țigări vor trebui să reducă plasticul cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030.

Statele membre vor fi nevoite să se asigure că producătorii de tutun vor acoperi costurile de colectare a deșeurilor pentru acele produse, inclusiv transport, tratament și colectarea resturilor.

Producătorii vor trebui, de asemenea, să-și asume mai multă responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă cu produsele lor din plastic și cu ambalajul.

De ce?

Păi, în fiecare an, în natură sunt aruncate 72 de miliarde (dintre care 2,9 miliarde în România) mucuri de țigară. Iar dacă țigările fumate sunt nocive pentru oameni, deșeurile lor (mucurile) sunt nocive pentru floră și faună.

Producătorii țigaretelor le-au adăugat filtre cu scopul reducerii nivelului gudronului și nicotinei, pentru a fi mai puțin periculoase pentru sănătate, fapt care s-a dovedit a fi fals. Fumătorii şi-au schimbat modul de a fuma, inspirând mai profund şi mai frecvent.

În plus, filtrele artificiale din acetat de celuloză sunt periculoase pentru sănătate. Fragmente din fibre pot fi inhalate şi au fost găsite în plămânii persoanelor suferind de cancer pulmonar.

Filtrele din acetat de celuloză nu sunt biodegradabile. Au o durată de 5-20 de ani.

Substanţele toxice produse prin combustia tutunului în ţigaretă sunt parţial reţinute în filtru, restul întră în plămâni.

În mucurile de ţigară se concentrează produşi de degradare termică prezenţi în fum. Aruncate de fumători oriunde, chiştoacele invadează oraşele unde copiii mici şi animalele domestice le pot înghiţi. Nicotina conţinută, foarte toxică, poate provoca vomă. Animalele le iau ca hrană. Înghiţirea chiştoacelor poate provoca blocarea esofagului şi împiedicarea alimentaţiei. Direct ameninţate sunt păsările din zonele urbane şi de coastă, dar şi peştii.

Un singur muc de ţigară conţine suficientă otravă pentru a omorî, după 96 de ore, 50% din peştii mici aflaţi într-un litru de apă. Cantitatea de nicotină din 200 de mucuri de ţigară este suficientă pentru a omorî o fiinţă umană. Concentraţiile mici de produse toxice provenind din chiştoace alterează apa şi solul.

Pentru reducerea impactului mucurilor de ţigară cu mediul, industria tutunului a propus luarea unor măsuri:

1. crearea de filtre biodegradabile, dar încercările de până acum nu au fost concludente;

2. distribuirea de scrumiere portabile şi instalarea de scrumiere permanente în oraşe. Aceasta nu dă rezultate bune întrucât majoritatea fu­mătorilor au reflexul aruncă­rii deşeurilor ţigaretelor.

Sursa știrii: https://www.hotnews.ro