Tigari de contrabanda radioactive
Asa pot fi catalogate o parte din tigarile de contrabanda care intra pe piata romaneasca dinspre est. Este vorba de cele aduse din Ucraina si care au fost gasite la comercializare in zona Vaii Jiului. Tutunul de contrabanda este la mare cautare acum, dupa ultimile scumpiri ale preturilor la tigarile vandute legal in magazine.
Cei care fumeaza aceste tigari se expun unor riscuri mult mai mari decat cele care provin din fumatul tigarilor „normale”, pentru ca tutunul din tigarile aduse din Ucraina este cultivat in apropiere de Cernobal, zona puternic contaminata in urma exploziei reactorului de la Centrala Atomonucleara din 1986. „In zona Ucrainei, in urma analizelor facute, toate informatiile arata ca acolo este o mare intindere de teren pe care se cultiva tutun. Este vorba de Cernobal, loc unde radiatiile sunt foarte mari. Tot acel tutun ajunge in tigarile de contrabanda care se vand in Europa de Est„, a declarat declarat Viorel Coman, comisar in cadrul Garzii Financiare Hunedoara.
Odata cu noul an si scumpirea produselor din tutun, comertul ilegal cu acestea a crescut foarte mult, la fel ca si activitatea comisariilor Garzii Financiare care anunta capturi din ce in ce mai mari de tigari netimbrate. Pe langa cantitatile mari de cartuse confiscate din pietele de pe intreg teritoriul tarii, capturi impresionante se fac si la granite, in special la cele cu Ucraina si Republica Moldova. Un exemplu este al vamesiilor din Maramures si Satu Mare care au raportat cele mai mari cantitati de tigari cu tutun de Cernobal retinute, si anume mii de pachete ascunse in masinile contrabandistilor care au trecut frontiera.
In ceea ce priveste efectul lor asupra sanatatii fumatorilor, Medicii de la Spitalul TBC din Cluj spun ca nu exista un studiu stiintific menit sa ateste efectele nocive ale tutunului radioactiv, insa experienta practica demonstreaza ca el creste foarte mult riscul aparitiei cancerului.
Alte stiri despre fumat:

Nicotina ca mod de prevenire a infecției cu Coronavirus

Țigările electronice sporesc riscul atacului de cord

Incendiul de la Notre Dame: 7 mucuri de țigară găsite în cenușă

Studiu: Asociere între fumat și tulburările de spectru schizofrenic

Vapatul afectează plămânii

Substanțe toxice (izocianați) în e-țigara IQOS

Mesajele și Campaniile antifumat

Țigările electronice, admise în spațiile publice închise

O nouă lege pentru binele nostru și al mediului înconjurător
