Tutunul de mestecat, urmatorul posibil pas in renuntatul la fumat
Alternativa la tutunul clasiv, cel de mestecat, pare a fi o solutie pentru cei care vor sa se lase de fumat. Cel putin asa se arata in studiul efectuat de un grup de cercetatori din Suedia. Conform acestuia, barbatii care folosesc „snus”, un tip de tutun de mestecat, renunta mai repede la tigari, in comparatie cu femeile din aceeasi tara, care nu folosesc aceasta alternativa. Si tutunul de mestecat are efecte nefaste auspra organismului, insa acestea nu sunt chiar atat de grave precum cele ale celui continut in tigari.
Din pacate pentru aceasta „solutie”, ea nu da rezultate decat in Suedia, caci, atunci cand cercetatorii americani au propus folosirea tutunului de mestecat si in Statele Unite ale Americii, au intalnit o puternica opozitie. Diferentele culturale sunt la baza acestei rezistente, dupa rezultatele unui alt sutdiu, efectuat de data aceasta de catre Universitatea din California, San Diego, care evidentiaza faptul ca aceasta metoda nu ar avea rezultate pozitive in SUA deoarece suedezii si americanii incep sa fumeze si se lasa de fumat din motive diferite.
Desi in teorie, barbatii din Statele Unite sunt mult mai predispusi sa treaca la tutunul de mestecat decat femeile, dupa cum a rezultat in urma discutiilor avute cu 15.000 de americani, procentajul barbatilor care renunta la fumat trecand la tutun de mestecat este aproximativ egal cu cel al femeilor care renunta la fumat fara a recurge la tutunul de mestecat: 11,7% la barbati si 12,4% la femei. Iar procentul barbatilor care chiar au renuntat la fumat, in decursul anului in care au fost tinuti sub observatie pentru a vedea daca tutunul de mestecat este o solutie viabila, a fost si mai descurajator: doar 1% dintre cei care au participat la studiu au renuntat la tigari in favoarea tutunului de mestecat.
Alte stiri despre fumat: