Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Sunt gravidă! Vreau să mă las de fumat!

Dacă vrei să ai un copil, lasă-te de fumat ACUM!

Probabil te gândești că unul dintre cele mai puternice motive pentru care femeile reușesc cu brio să renunțe la fumat este sosirea pe lume a unui bebeluș. În general, însăși vestea că urmează să aibă un copil ar ajuta orice femeie să își adune voința și să-și planifice cât mai repede ultima țigară fumată. Cu toate acestea, în funcție de gradul de dependență, care variază de la o persoană la alta, încercarea de a renunța la fumat în timpul sarcinii reușește… sau nu.

În primul rând, o gravidă este mult mai sensibilă decât ar fi în mod normal. Sarcina slăbește sistemul imunitar și inundă organismul femeii cu hormoni specifici ai căror efecte, pe lângă cele menite să susțină misiunea femeii de a deveni mamă, sunt și nervozitatea accentuată, iritabilitatea, schimbările bruște de dispoziție. Sevrajul nicotinic, pe de altă parte, vine și el cu nervozitate accentuată, iritabilitate, schimbări bruște de dispoziție.

Cu alte cuvinte, gravida care se lasă de fumat este o bombă cu ceas și efectele sunt cu atât mai puternice cu cât dependența ei este mai mare. Perioada de 2-4 săptămâni necesară renunțării la fumat presupune stres, care poate crește, suplimentar față de sarcină, cantitatea de cortizol din sânge, hormon care poate să afecteze copilul nenăscut. La fel de periculos pentru făt este și procesul de „curățare” prin care trece organismul atunci când nu mai primește nicotină. De aceea, cel mai bine este să încerci să te lași de fumat, pe cât posibil, înainte de sarcină.

Adică, acum.

Și totuși, nu toate sarcinile sunt planificate

Așadar, ce faci dacă ai aflat că vei avea un bebeluș și ești încă fumătoare? Probabil ai aflat deja că fumatul poate fi cauza greutății scăzute la naștere, că poate afecta inteligența copilului și că este un factor de risc în sindromul morții subite a sugarului. Decizia, în acest caz, este evidentă și este cel mai bine să renunți la fumat în primul trimestru de sarcină, când grețurile te pot ajuta să nu mai ai poftă nici de țigară.

Și dacă fumezi foarte mult, iar gradul de dependență este mare? Chiar dacă te străduiești să nu fumezi, nu reușești decât să renunți la câteva țigări și cedezi la un moment dat, apoi te simți îngrozitor?

Femeia gravidă care fumează poate experimenta emoții contradictorii; pe de o parte este conștientă că fumatul poate să afecteze sănătatea copilului pe care urmează să îl nască, pe de altă parte dependența de țigări o ține prizonieră. Dacă se abține de la fumat, este stresată și nervoasă și știe că stările ei fac rău fătului; dacă fumează, se întreabă dacă nu cumva copilul ei suferă din cauza celor 4000 de substanțe din țigară și se simte vinovată pentru fiecare fum.

Știind cât este de greu și evaluând riscurile și beneficiile, unii medici chiar recomandă femeilor gravide care fumează foarte mult să rărească țigările până la un maxim de cinci pe zi și eventual să ajungă progresiv la zero, fără a supune organismul și fătul unui șoc atât de puternic cum este cel al renunțării bruște la fumat. Orice țigară nefumată este de ajutor bebelușului, așadar trecerea de la 30 de țigări pe zi la cinci contează foarte mult.

Dacă ești gravidă și fumezi doar câteva țigări pe zi, îți va fi mult mai ușor să renunți la fumat brusc și definitiv, cât mai repede cu atât mai bine. Dacă fumezi foarte mult și de mulți ani, încearcă întâi să diminuezi drastic numărul țigărilor fumate și apoi, progresiv, să renunți la ele de tot.