Suplimentarea cu anumite vitamine este necesară fumătorilor!
Fie că ești fumător sau ex-fumător, știi cum te afectează fumatul?
Probabil că ai tot citit despre efectele fumatului la nivelul plămânilor, gâtului, stomacului, sistemului imunitar … dar și la nivelul inimii. Da, fumatul afectează inima și vasele de sânge, mai ales la persoanele care au fumat mai mulți ani. Chiar dacă mai ești fumător sau ai renunțat la fumat este necesar să știi că Vitamina E și Vitamina C sunt acei antioxidanți ce trebuiesc incluși în dieta ta.
De ce?
Antioxidanții au un rol protector în ceea ce privește apariția și evoluția cancerelor sau a disfuncțiilor cognitive. Anumite componente ale țigării favorizează oxidarea celulară, apariția stresului oxidativ și implicit a radicalilor liberi care produc efectiv atacul la nivel celular și apariția bolilor, în special a cancerului.
Vitamina E este liposolubilă, ceea ce înseamnă că este depozitată în țesuturi doar pentru scurt timp, ca și Vitamina C. Absorbția vitaminei C este inhibată de către nicotină astfel: nicotina crește viteza metabolică și, deci, și procesele prin care vitamina C este metabolizată. S-a dovedit că vitamina E este un eficient antioxidant și care combate cu succes daunele de la nivelul vaselor sangvine, provocate de radicalii liberi rezultați în urma fumatului.
Studiile oamenilor de știință de la Universitatea de Stat din Ohio, arată că este nevoie de 10 ani, sau chiar mai mult, ca inflamația inimii cauzată de substanțele toxice din fumul de țigară să scadă și vasele de sânge să devină mai flexibile, astfel încât să scadă riscul ca acestea să se rupă.
„Vitamina E și-a căpătat în ultimii ani reputația de antioxidant extrem de eficient, care protejează împotriva oxidării grăsimilor necesare din corp. Se știe că fumătorii prezintă un risc crescut de oxidare a acestor grăsimi indispensabile și, pe baza studiilor anterioare știm, de asemenea, că vitamina E este o substanță nutritivă care poate contracara acest proces dăunător”, explică Richard Bruno, profesor asociat de nutriție umană la Universitatea de Stat din Ohio și coordonator al cercetării.
Mai multe informații despre studiu se găsesc aici.
Așadar, este recomandabil ca cei care fumează, chiar și cei care au renunțat la fumat, să își asigure aportul de aceste vitamine în funcție de recomandările specialistului.