Tehnica psihologică ajută fumătorii să renunțe la țigări
Tu mai știi de ce sau cum te-ai apucat de fumat? Care este imaginea care îți apare acum în minte?
Ca orice „obicei” sau „dependență”, fumatul este determinat de o imagine care pentru tine a declanșat o stare, o emoție și ea revine automat sub această formă (inconștient) de fiecare dată când tu fumezi.
Dacă îți dorești cu adevărat să renunți la fumat și crezi că ai nevoie de cineva care să te ajute în acest proces, apelează la un consilier specializat în domeniu pentru a găsi cauza dar și soluțiile pentru a reuși. Ca un exemplu de rezultate, te invit să citești următoarele:
Un proiect de cercetare internațional publicat în Jurnalul Behavior Research and Therapy, a demonstrat că interviul motivațional poate face ca fumătorii să vadă tutunul ca fiind ceva dezagreabil, ajutându-i astfel să renunțe la această obișnuință. Interviul motivațional este o tehnică psihologică de intervenție directă care urmărește să producă schimbări în comportamentul pacientului.
La această cercetare au participat 53 de fumători. Aceștia au fumat peste 10 țigări pe zi timp de mai mult de un an și nu au avut intenția de a renunța la obișnuință.
Cercetătorii, de la universitățile din Granada din Spania și San Buenaventura din Bogotá, Columbia, au evaluat efectele asupra lor în urma unui interviu motivațional de 20 de minute. Această intervenție exprimă empatie și generează discrepanțe între comportamentul actual și obiectivele viitoare. De asemenea, crește auto-eficiența și evită confruntarea și rezistența.
Ei au comparat rezultatele acestui test cu un alt tip de intervenție standard și, de asemenea, cu un grup de control. Apoi, au urmărit dacă dorința de schimbare a crescut la fumători. În acest scop, au măsurat amplitudinea reflexului de șoc experimentat de subiecți atunci când le-au fost prezentate o serie de imagini neplăcute asociate tutunului.
Autorii acestui articol Jaime Vila Castellar și Pedro Guerra, cercetători de la Departamentul de personalitate, evaluare și psihologie, U. Granada, și Carlos Gantiva, de la U. Buenaventura din Bogotá (Columbia) subliniază că rezultatele lor demonstrează că interviul motivațional „a fost cel mai eficient mod de intervenție”.
Înainte de acest tratament, fumătorii au răspuns la imaginile despre tutun într-o manieră asemănătoare cu cea a imaginilor plăcute, dar după intervenție, răspunsul lor la aceleași imagini de tutun era analog cu răspunsul lor la imagini dezagreabile, cum ar fi cadavre sau imagini de violență.
Cercetătorii au concluzionat că, „Interviul motivațional reușește să schimbe, cel puțin temporar, răspunsul emoțional pe care fumătorii îl prezintă în fața stimulilor asociate tutunului, de la plăcut la neplăcut, ceea ce îi ajută să depășească unul dintre principalele obstacole pentru renunțarea la consumul de tutun, motivația pentru schimbare.”
Există mai multe obstacole pentru profesioniștii din domeniul sănătății atunci când este vorba de tratarea fumătorilor. De exemplu, motivația lor scăzută la schimbare, lipsa de timp și resursele pe care sistemele de sănătate din întreaga lume le oferă pacienților și micile dovezi privind eficiența terapiilor psihologice atunci când vine vorba de schimbarea acestui tip de comportament.