Viața devine mai bună fără țigări
Viața după fumat
În viața ta fără țigări, te poți aștepta la mai puține tuse, răceli, dureri în gât și respirație mai ușoară (în câteva zile!), precum și haine mai frumos mirositoare, mai puține riduri faciale, rate de asigurare mai mici și mult mai mulți bani pe care să-i cheltuiești așa cum vrei – nu există nici un dezavantaj.
Deci, du-te și fă-ți planul de renunțare – poți să o faci!
Nu durează mult să scape corpul de nicotină, drogul din tutun de care fumătorii depind fizic. Dar poate lua ceva timp pentru a te adapta la ideea de a nu avea țigări în jur ca și companie constantă.
Întreabă-te ce te „împinge” să aprinzi o țigară. Ar putea fi anumite băuturi, cum ar fi cafea sau alcool, sau activități cum ar fi uitatul la televizor, vorbitul la telefon sau condusul mașinii?
Acestea pot declanșa dorința ta emoțională pentru o țigară mult timp după ce pofta fizică a dispărut – așa că fii pregătit. Dacă ești în alertă, poți împiedica tentația de a fuma și a te trage în jos.
Desigur, nu există reguli dure și rapide pentru a spune exact ce se va întâmpla când renunți la fumat. Unii oameni nu pun nici un kilogram în plus, unii pun mai mult, iar unii vor pierde în greutate. Pentru cei care pun câteva kilograme, surplusul este de aproximativ 3-4 kg – nu foarte mult. În medie, persoanele care renunță la fumat ajung în cele din urmă la aproximativ aceeași greutate ca persoanele care nu au fumat niciodată.
Cântărirea riscurilor
Dacă iei în greutate când renunți la fumat, este important să îți reaminteșți că beneficiile pe care le obții din renunțarea la țigări depășesc cu mult riscurile pentru sănătate în ceea ce privește greutatea în plus.
Satisface-ți foamea și îndeamnă-te să mănânci, alegând dintr-o sursă de legume crude crocante sau popcorn. Mestecă gumă fără zahăr. Concentrează-te pe alimentele din cereale (pâine, cereale, orez, pește), fructe și legume. Atâta timp cât mergi ușor pe sosuri cu calorii mari peste aceste alimente, pot deveni cu adevărat cei mai buni prieteni în ceea ce privește greutatea.
Majorității fumătorilor le place să aprindă o țigară la sfârșitul unei mese. Fără acea țigară pentru a semnala că mâncatul se termină, poate ai tendința de a ronțăi alimente de care nu ai nevoie sau nu le doreșți cu adevărat. Nu sta la masă. Ridică-te și fă ceva! Plimbă câinele, strânge masa sau răsfoiește ziarul.
Construirea noului tu
Schimbarea – chiar și schimbarea bună – poate fi stresantă. Deoarece fumătorii folosesc uneori țigările pentru a face făță situațiilor de stres, este posibil să doreșți să găsești alte modalități de a face făță suișurilor și coborâșurilor care fac parte din viața obișnuită.
Sportul este o modalitate foarte bună de a te relaxa, de a fi în formă și de a arde caloriile nedorite. Găsește ceva fizic de făcut care îți place și încearcă să o faci ca parte obișnuită a zilei. Ia pauze de întindere, mai ales dacă stai mult. Plimbă-te pentru o pauză de mers pe jos în loc de o pauză de cafea, învață să înoți. Odată ce începi să te mișți, vei fi cu adevărat capabil să apreciezi respirația mai ușoară.
Alte modalități utile de a trata stresul includ discutarea lucrurilor care te deranjează cu cineva în care ai încredere, învățarea unor tehnici de relaxare, dezvoltarea unor noi hobby-uri sau căutarea lucrurilor care îți stârnesc simțul umorului.
Răsplătește-te pentru că nu fumezi, dar nu sări depăși limita cu alimentele bogate în calorii. Ia o parte din acești bani pe care i-ai economisit prin ruperea dependenței și tratează-te din când în când cu ceva ce îți place cu adevărat. O meriți!