Renuntarea la fumat si sprijinul apropiatilor
O persoana care doreste sa se lase de fumat trebuie ajutata de catre cei apropriati sa treaca peste dorinta, puternica la inceput, de a relua viciul. Este esential ca fumatorul sa-si anunte dorinta de a renunta iar prietenii sa-i acorde tot sprijinul moral.
Important e sa stabilim dinainte cateva etape, cu date fixe. Orice situatie in care fumatorul era obisnuit sa traga o tigara trebuie identificata si evitata. Daca nu pot fi evitate astfel de situatii atunci prietenii il pot opri pe „proaspatul” nefumator de la a-si aprinde o tigara. Cel care renunta la fumat trebuie sfatuit sa realizeze sau sa intesifice un program de exercitii fizice care sa consume surplusul de energie rezultat din renuntarea la tigari. Aceste exercitii fizice ajuta si la refacerea organismului iar starile de neliniste si anxietate asociate cu renuntarea la fumat vor fi reduse sau chiar absente.
Prietenii il pot sfatui pe cel care se lasa de fumat sa-si cumpere ceva simbolic cu banii economisiti in urma renuntarii la tigari. Apropiatii persoanei care tocmai s-a lasat de fumat trebuie sa-i reaminteasca prietenului lor ca sevrajul, sau partea cea mai grea de dupa lasarea de fumat, dureaza doar doua saptamani si ca dupa aceasta perioada nevoia de nicotina va scadea considerabil.
In primele saptamani de dupa ultima tigara persoana care a renuntat la fumat trebuie sa evite pe cat posibil zonele in care se fumeaza, iar prietenii acesteia au un rol determinant in alegerea locurilor unde individul in cauza isi va petrece timpul liber. Fumatorii, de obicei, au nevoie de o motivatie puternica pentru a renunta la fumat. Prietenii acestora pot incerca intr-un mod echilibrat sa-i convinga sa renunte la viciu. Odata facut primul pas, momentele grele care urmeaza pot fi trecute prin gandire pozitiva si rememorarea motivului pentru care s-a renuntat la tigari.
Pe langa sevrajul biologic si cel gestual mai exista si sevrajul social provocat de renuntarea la fumat. Senzatia ca nu mai exista ocazia de a interactiona cu alte persoane care „au iesit la o tigara” poate fi eliminata prin suportul celor apropiati. Renuntarea la tigari poate face ca unii fumatori sa aiba senzatia de pierdere, chiar a unei parti din identitatea lor, si sa fie chinuiti de suferinta psihica. Reamintirea lucrurilor bune pe care le va obtine prin renuntarea la fumat este cel mai bun ajutor pe care il poate primi fostul fumator in lupta cu dependenta.
Alte articole utile despre a ajuta pe cineva sa se lase de fumat:
[Editorial] O treime din cantitatea de deșeuri de pe plaje sunt mucurile de țigară!
Renuntarea la fumat si sprijinul apropiatilor
Articole pentru prietenii, rudele si cunostintele celor care vor sa renunte la fumat