[Editorial] O treime din cantitatea de deșeuri de pe plaje sunt mucurile de țigară!
În fiecare an, în toată lumea sunt fumate aproximativ 6.000 de miliarde de țigarete. Se estimează că 4500 de miliarde mucuri de țigară sunt aruncate anual în mediu.
O treime din cantitatea de deșeuri sunt mucurile de țigară!
Mucurile de țigară constituie până la 30% din cantitatea de deșeuri colectate de pe plaje de către activiștii ecologiști și autorități, în cadrul campaniilor de igienizare. Aceste mici obiecte pline de substanțe toxice produc așadar o poluare semnificativă, împotriva căreia sunt necesare urgent măsuri.
De ce sunt periculoase mucurile de țigară?
Pentru persoana care aruncă un muc de țigară, gestul poate părea mic și nesemnificativ, având în vedere dimensiunea redusă a acestui tip de deșeu. Totuși, este important ca fumătorii să conștientizeze ce conține și sin ce este făcut un capăt de țigară.
În primul rând, fiecare muc de țigară cu filtru reține substanțe toxice rezultate din arderea tutunului și a hârtiei care îl învelește. Pentru cei pe care faptul că filtrele țigărilor se înnegresc după fumat nu-i convinge, există filtre din plastic care se pot folosi și în care se poate observa cu ușurință acumularea de substanțe de culoare brună, cu miros specific. Cine are curiozitatea să desfacă un astfel de filtru poate constata că reziduul acumulat nu doar că are un miros neplăcut, dar are și o textură vâscoasă, lipicioasă. În cazul în care pielea ia contact cu acesta, mirosul rămâne impregnat mult timp (peste 24 de ore) și nu dispare la spălarea cu apă și săpun.
150 de compuși foarte toxici
Potrivit fr.weforum.org, o țigară conține mai mult de 5.000 de compuși, dintre care aproximativ 150 sunt considerați foarte toxici. Filtrele, în special, conțin benzen, nicotină, cadmiu și zeci de alți contaminanți. Aceste substanțe pătrund în sol și apă și sunt extrem de periculoase pentru ecosistem, și sunt în mod special deosebit de toxice pentru pești și alte viețuitoare acvatice.
Timp de biodegradare: peste 18 luni
În al doilea rând, filtrele sunt produse din plastic, în special acetat de celuloză acoperit cu plastifianți, care întârzie biodegradarea (pentru a se dezintegra în mediu, timpul necesar pentru un muc de țigară este mai mare de 18 luni)
O cantitate imensă
Organizația Mondială a Sănătății, citată de fr.weforum.org, afirmă că „Presupunând că fiecare filtru cântărește 170 miligrame, greutatea tuturor filtrelor non-biodegradabile aruncate anual este de aproximativ 175.200 tone”. La acest calcul se adaugă și deșeurile rezultate din aruncarea pachetelor goale de țigări și a ambalajelor interioare, fr.weforum.org estimând o cantitate impresionantă de 1.800.000 tone de ambalaje compuse din hârtie, cerneală, celofan, aluminiu și lipici, precum și alte 2 milioane de tone de carton.
Soluții
În unele țări măsurile sunt drastice; peste 300 de orașe de coastă din Statele Unite interzic complet fumatul pe plaje și în apropierea acestora, iar cei care nu respectă interdicția primesc amenzi. În alte țări există programe speciale de reciclare. De asemenea, multe orașe se îngrijesc ca fumătorii să aibă la dispoziție peste tot cât mai multe scrumiere.
Amenzile, reciclarea mucurilor de țigară și amplasarea de scrumiere stradale reprezintă o parte a soluției, dar există și acțiuni simple, pe care fiecare fumător le poate face individual pentru a reduce poluarea.
Un prim pas este conștientizarea efectelor nocive ale mucurilor de țigară asupra mediului și a cantității enorme de chiștoace aruncate în natură. Fumătorii trebuie să înțeleagă că nu este normal să arunce acest tip de deșeu oriunde, ci doar în locurile special amenajate. Pe lângă efectele de durată, toxice, asupra mediului, mucurile de țigară aruncate la întâmplare sunt periculoase în mod direct pentru copii, pentru animale de companie și viețuitoare sălbatice.
De asemenea, fumătorii care doresc să protejeze mediul și să aibă și o viață mai sănătoasă pot lua în considerare să se lase de fumat.
Imagine: analogicus / Pixabay
2 thoughts on “[Editorial] O treime din cantitatea de deșeuri de pe plaje sunt mucurile de țigară!”
Comments are closed.
Multi oameni ignoranti, in general. Daca nu se iubesc pe ei, cum ar putea sa-i iubeasca pe cei din jurul lor? Nu mai vorbim de respect si alte cele. Cred ca solutia care ne ramane ar fi amenzile care trebuie aplicate.
Se pare ca un singur muc de tigara poate avea implicatii grave asupra vietii si mediului inconurator. Aruncand tigarile si mucurile in locuri si recipiente special destinate acestui lucru, putem face ca poluarea cauzata de fumat sa fie minima, aproape invizibila. Putem practica schimbari mici si in acest fel contribui la mentinerea calitatii mediului inconjurator. De aceea, este important ca fumatorii sa constientizeze responsabilitatea lor in ceea ce priveste ingrijirea mediului si sa actioneze in consecinta.