Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Mucurile de țigară poluează mările și oceanele

A fost 1 mai, și odată cu această dată, deschiderea sezonului estival. Chiar dacă vremea nu e încă foarte caldă și tot plouă, mulți dintre noi „dau o fugă la mare” în weekend și în mod sigur își planifică încă de pe acum măcar o săptămână din vacanța de vară undeva la malul mării.

Toți cei care ajung la mare în fiecare sezon de vacanțe produc mai multe sau mai puține deșeuri, de la resturi de mâncare, biodegradabile, la gunoaie care nu se „topesc” în natură: pahare de plastic, paie colorate, suporturi de plastic pentru six-pack-urile de bere, capișoane de plastic de la sticlele de apă minerală, PET-uri și altele. Unii dintre noi aruncăm resturile în locurile special amenajate și curățăm locul în care am stat pe plajă, alții însă nu se preocupă de aceste aspecte plicticoase și lasă mizerie în urma lor.

Un fumător o zi la mare, multe mucuri de țigară

În plus față de cele enumerate mai sus, fumătorii de țigări clasice și țigări de tip nou, în dispozitive diverse pentru încălzit tutunul, „produc” câte 20 de mucuri de țigară la fiecare pachet fumat. La mare, fiind un obicei social și asociat puternic cu relaxarea, numărul țigărilor fumate este de obicei mai mare decât într-o zi obișnuită. În funcție de cât de mult fumează, după o zi la plajă un fumător are de rezolvat problema mucurilor de țigară – în funcție de cât este de civilizat, fumătorul respectiv le poate aduna și arunca la gunoi, sau le poate lăsa în nisip, eventual îngropate, ca să nu se vadă că a lăsat mizerie în urma lui.

În aceeași noapte, marea va mătura o parte din plajă și multe mucuri de țigară vor sfârși în apă. A doua zi, copii și adulți vor săpa în nisip să facă lacuri și castele și vor găsi zeci de resturi de țigară, pe care fie le vor arunca, la rândul lor, fie le vor strânge și le vor arunca la gunoi.

Mucurile de țigară, cea mai mare sursă de poluare

Conform unui studiu citat de Business Insider la sfârșitul anului 2018, mucurile de țigară reprezintă cea mai mare sursă de gunoi din oceanele lumii, depășind elementele din plastic, cum ar fi paiele și ambalajele de tip PET.

Potrivit unei știri NBC NEws, organizația ecologistă Ocean Conservancy estimează că aproximativ 60 de milioane de țigări au fost colectate din ocean încă din anii 1980.

Mucurile de țigară sunt periculoase

Din păcate, mucurile de țigară nu sunt biodegradabile și conțin substanțe toxice.

Mucurile de țigară sunt practic ceea ce rămâne după ce fumătorul a terminat de fumat, adică resturi de tutun ars, un pic de hârtie și filtrul în care s-au oprit o parte din substanțele toxice inhalate în timpul fumatului. Filtrele folosite sunt practic depozite concentrate de substanțe dăunătoare și chiar otrăvitoare, cum ar fi nicotina, plumbul și arsenicul.

În plus, majoritatea filtrelor conțin acetat de celuloză, un tip de material non-biodegradabil. Deci, în loc să se descompună în timp, filtrele de la țigaretele fumate și aruncate în natură sfârșesc, aduse de ploi, în râuri și lacuri. Iar când sunt aruncate pe plaje, mucurile de țigară ajung direct în mare.

Soluția? Nu aruncați mucurile de țigară în natură!

Desigur, există organizații ecologiste care organizează periodic acțiuni de asanare a mediului, inclusiv la noi în țară, dar aceste acțiuni sunt insuficiente pentru a contracara tot răul făcut de cei care aruncă mucurile de țigară pe unde apucă: fie le aruncă din mers pe geamul mașinii, fie le înfig direct în nisip, ca în scrumieră, fără să-i intereseze care sunt consecințele pe termen lung. Singura soluție este ca toți cei care produc deșeuri să adune după ei și să fie atenționați atunci când nu o fac.