Zece ani de StopFumatul.ro
În urmă cu zece ani, pe 8 septembrie 2008, se lansa site-ul StopFumatul.ro.
Scopul site-ului, adică sprijinirea persoanelor care doresc să se lase de fumat și a familiilor și prietenilor acestora pentru îndeplinirea acestui obiectiv, este încă valabil.
La două săptămâni de la lansatea StopFumatul.ro, statul român lansa campania Stop Fumat, a cărei imagine a fost Mihaela Rădulescu. StopFumatul.ro este confundat încă, datorită asemănării denumirii, și multe persoane ne cer îndrumări către spitale sau chiar pastile antifumat.
Totuși, multe s-au schimbat de atunci până acum.
Nefumătorii nici nu îndrăzneau să spere că în spațiile publice se va interzice fumatul. Încă sunt locuri unde legea nu se respectă, dar acum legea antifumat există și, în general, atât fumătorii, cât și patronii localurilor s-au adaptat, chiar dacă nu au fost deloc încântați la momentul intrării legii în vigoare.
Pachetele de țigări costau jumătate din cât costă acum, iar mesajele de averizare cu privire la pericolele fumatului erau mult mai discrete. Acum scrie clar că fumatul cauzează boli cardiovasculare, diverse forme de cancer și alte probleme de sănătate, și nu că „poate cauza”, cum scria acum zece ani.
Atunci când s-a lansat site-ul StopFumatul.ro țigara electronică părea o idee bună.
Pentru cei care chiar voiau să scape de obiceiul fumatului, țigara electronică era de ajutor pentru a elimina întâi dependența fizică, de nicotină. Cu țigara electronică cu cartuș cu nicotină 0% viitorul nefumător putea să-și calmeze nevoia de a fuma, fără a oferi însă organismului doza care întreținea dependența. Apoi, odată eliminată nevoia fizică de nicotină, viitorul nefumător se putea concentra pe eliminarea componentei psihologice a fumatului, adică obiceiul gestului fumatului și obișnuința de context (de obicei situații sociale, cum ar fi petrecerile sau întâlnirile cu colegii „la țigară” sau cele legate de stres).
Acum însă, la zece ani de atunci, industria tutunului s-a reorientat, prinzând „din zbor” potențialul țigării electronice și transformându-l într-un instrument de perpetuare a dependenței de nicotină. Au apărut țigări electronice care arată ca niște flacoane enorme, cu design cromat, cool și futurist. Au apărut device-uri care „încălzesc” tutunul, sub pretenția că, prin această metodă, fumatul nu mai este atât de nociv.
Totuși, nicotina creează în continuare dependență.
Bolile cauzate de fumat omoară în continuare oameni, deși în România, prin lege, nu se mai poate fuma în spații publice.
La evenimente diverse și în localuri încă vin tinere îmbrăcate în uniforme atractive, care îmbie participanții să își ia produse cu nicotină contra datelor personale și a premiilor modice (brichete, pachete de țigări și așa mai departe).
Produsele din tutun sunt, în continuare, mari consumatoare de bani munciți de persoanele dependente sau de familiile lor.
StopFumatul.ro se relansează astăzi într-un nou format.
Testul dependenței de nicotină este încă disponibil pe site, dar forumul a fost înlocuit de grupul de discuții de pe Facebook, pe care vă invităm să vă înscrieți.
Vom avea mai multe știri, precum și idei practice pentru lăsatul de fumat și articole despre rudele mai noi ale țigărilor obișnuite: țigările electronice și vapatul, device-urile pentru încălzit tutunul și alte găselnițe noi pentru a ține fumătorul dependent de fumat.