Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Nicotina crește riscul de anevrism aortic abdominal

Nicotina, cel mai cunoscut component chimic găsit în țigări tradiționale, electronice și cu încălzirea tutunului, este responsabilă de dependența de obiceiul fumatului și de senzația de relaxare descrisă de fumători. Tot nicotina și cauza directă a unui număr impresionant de probleme de sănătate, mai ales în sfera cardiovasculară. Un studiu publicat în 2016 atestă faptul că nicotina joacă un rol esențial și în dezvoltarea anevrismului aortic abdominal.

Cauza morții a 5 din 100 de bărbați și 1 din 100 de femei

Anevrismul aortic abdominal este o cauză importantă a mortalității la adulții în vârstă. Afectează aproximativ 5% dintre bărbați și 1% dintre femeile cu vârsta peste 60 de ani și este cea de-a treisprezecea cauză principală de deces în SUA. Anevrismul aortic abdominal reprezintă o dilatare a aortei abdominale la mai mult de 1,5 ori diametrul său normal, cu risc mare de rupere, iar posibilitățile prezente de intervenție medicală sunt limitate la tratamente chirurgicale pentru anevrismele mari. Anevrismele mici, în cazul în care sunt descoperite, pot fi doar monitorizate medical, întrucât pentru ele nu există tratament.

Fumatul este singurul factor de risc modificabil asociat cu formarea, dezvoltarea și ruptura unui astfel de anevrism. Persoanele care se lasă de fumat își reduc astfel riscul de a suferi un anevrism aortic abdominal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la SopFumatul.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: