Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Țigările electronice, admise în spațiile publice închise

Proiectul care prevede interzicerea ţigărilor electronice în spaţii publice a fost respins de Senat

Dupa cum știți, în luna septembrie un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR şi PMP a propus un proiect de lege ce prevedea interzicerea consumului de țigări electronice în spațiile publice. Proiectul de lege pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prevedea că folosirea ţigaretelor electronice este asimilată ţigărilor obişnuite şi, drept urmare, este interzisă în spaţiile publice închise.

Senatorii au respins iniţiativa legislativă pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care folosirea ţigaretelor electronice este interzisă în spaţiile publice închise, cu 74 de voturi „pentru” respingere, 9 „împotrivă” şi 5 abţineri.

În expunerea de motive, se arată că „prin fumat să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, spaţii închise la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii”.

Mai stipulează că „Legea defineşte fumatul prin prisma arderii tutunului şi a inhalării fumului. Ţigările electronice şi dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spaţiile publice, conform legislaţiei în vigoare. Ori, necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătăţii consumatorilor sau a persoanelor din jur, este necesară extinderea sensului legii prin interzicerea acestor produse în spaţii publice închise”.

Preşedintele Comisiei de sănătate, senatorul UDMR Laszlo Atilla, a catalogat proiectul de lege ca fiind „superficial”.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun urmează să fie dezbătută în Camera Deputaţilor.