Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Alimente ce te vor ajuta să renunți la fumat

Cele mai bune alimente pentru persoanele care încearcă să renunțe la țigări

Dacă renunțarea la țigări pare dificilă, ia în calcul acest fapt: prin învingerea obiceiului tău de a fuma, vei redobândi un simț al gustului și mirosului care te vor face să apreciezi produsele alimentare mai mult ca niciodată.

„Fiecare fumător vă va spune că fumatul le diminuează capacitatea de a gusta și a mirosi”, spune Michael Fiore, MD, MPH, director al Centrului pentru Cercetare și Intervenție pentru Tutun la Universitatea din Wisconsin, Școala de Medicină și Sănătate Publică din Madison.

Un puf de fum de tutun eliberează un amestec toxic de aproximativ 7.000 de substanțe chimice, dintre care unele pot dăuna neuroreceptorilor din gură, diminuând abilitățile de degustare, spune dr. Fiore. Vestea bună: „Daunele nu sunt întotdeauna permanente. În decursul a două săptămâni de renunțare, veți începe să observați cum vă puteți bucura recent de gusturi și mirosuri, potrivit unui studiu publicat în 2017 în revista Tobacco Induced Bites.

În același timp, când încerci să renunți la tigari, ceea ce mănânci te poate ajuta să rămâi în acest proces. Deși nu există un regim special de alimentație când renunți la fumat, unele alimente pot crește șansele de a rămâne nefumător pentru totdeauna – iar unele te pot face să renunți mai greu la această obișnuință. Iată ce să mănânci atunci când încerci să renunți la fumat.

  • Laptele.

Dacă simți că îti vine pofta de o tigară, ia un pahar de lapte. Într-un studiu publicat în 2007 în revista Nicotine&Tobacco Research, cercetătorii au cerut unui grup de 209 fumători să combine mâncarea cu gustul țigărilor pentru a le face mai mult sau mai puțin gustoase. Primele pe listă se aflau produsele lactate. Acest lucru este valabil numai pentru țigaretele nonmentolice, deoarece mentolul poate masca o mulțime de arome. Are sens, deoarece laptele cu greu se poate combina cu țigările.

  • Fructe si legume.

Fumătorii tind să mănânce mai puțină mâncare pe zi, decât cei care nu fumează, potrivit unui studiu publicat in 2013 în revista Nicotine&Tobacco Research. Când cercetătorii au analizat 1.000 de fumători, au descoperit că cei care au mâncat cele mai multe fructe si legume au avut de trei ori mai multe șanse de a rămâne nefumători cel puțin pentru ultimele 30 de zile. Motivul? Cercetarea anterioară arată că, la fel ca laptele, aceste alimente strică gustul țigărilor.

  • Popcorn.

Când renunți, poti simți nevoia de a ronțăi tot timpul, în principiu pentru că nu iti mai poti tine mâinile și gura ocupate cu o țigară. Dacă apetitul tău a crescut sau te simți ca și când nu poti să te oprești de la mâncare, fă-ți popcorn. Nu numai că te va menține ocupat, te poate ajuta să te simți plin, reducându-ți dorința de a fuma. Cinci cupe de floricele de popcorn au doar 150 de calorii – dar îți pot lua ceva timp să le mănânci.

  • Struguri congelați.

American Heart Association, de asemenea, subliniază că poti începe să ronțăi ceva dulce după ce ai renunțat la fumat și răsfățându-te cu aceste pofte este un lucru bun, deoarece te poate împiedica să ajungi la o țigară. Desigur, asta nu înseamnă să te scufunzi în munți de biscuiți și creme, în mod regulat. În loc să apuci deserturile procesate, încearcă să consumi struguri congelați, recomandă AHA. Dulceața lor va ajuta la reducerea poftelor de zahăr, și pentru că sunt înghețate, îți va lua mai mult timp să le mănânci decât fructele proaspete.

  • Batoane de scorțișoară.

Nu, nu sugerăm să începi să ronțăi la batoane de scorțișoară – dar unii spun că acest condiment poate ajuta să ții țigările la distanță. „Mestecarea bastoanelor de scorțișoară oferă un gust plăcut si fără calorii”, spune Fiore. „Iți oferă ceva la care poți să mesteci și să-ți ții și mâinile ocupate”. Chiar dacă bețele de morcov și țelină pot avea o formă similară, nu au aceeași aromă ca scorțișoară.

  • Fasolea.

Renunțarea la fumat este adesea asociată cu creșterea în greutate și chiar trebuie să îți urmărești dieta. Iată de ce: poti înlocui țigările cu alimente, ținându-ți mâinile și gura ocupate. În plus, este posibil să fi fost obișnuit cu efectele nicotinei asupra apetitului și a metabolizării. „Acești doi factori îi determină pe oameni să cântărească mai puțin atunci când fumează în comparație cu atunci când se opresc”, explică Fiore.

Dacă gândul de a câștiga câteva kilograme este descurajator, îți recomandăm să adăugi fasole, bogată în fibre în dieta ta. Un studiu din 2015 publicat în revista Annals of Internal Medicinea a constatat că persoanele care au făcut doar o singură modificare în dieta lor – în acest caz, consumând mai multe fibre – au pierdut aproape 5 kilograme pe parcursul unei luni. Și ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți menține o greutate sănătoasă după ce ai renunțat la fumat. Alte alimente bogate în fibre includ: anghinare, broccoli, zmeură și fulgi de ovăz.

  • Alimente cu conținut scăzut în calorii.

Deși este important să îți urmărești aportul de calorii, bazându-te numai pe alimentele cu conținut scăzut de calorii sau pe cele de dietă, acestea pot avea consecințe. Un studiu din 2005, publicat în Psychopharmacology, a constatat că fumătorii care și-au redus dieta cu 700 de calorii pe zi au fumat cu 8% mai multe țigări decât cei care nu și-au redus aportul de calorii.

Poate fi tentant să adopți o dietă strictă pentru a preveni în avans orice creștere în greutate, dar acest lucru poate împiedica încercările tale de a renunța la fumat. În plus, există planuri de alimentație sănătoasă (cum ar fi dieta mediteraneană, conform unui studiu din 2016 din revista The Lancet) care sunt, de asemenea, asociate cu o greutate mai mică și o talie mai subțire – nu este necesară calcularea caloriilor.

  • Alimentele tale preferate.

Odată ce renunți la fumat, aroma și textura alimentelor se vor simți mult mai bine. Ex-fumătorii spun: „Nu am profitat de minunatele mirosuri și gusturi din jurul meu”. Utilizează acest timp pentru a te întoarce la un aliment pe care l-ai iubit înainte de a începe să fumezi. Fie că este vorba despre o prăjitură de morcov sau o porție de risotto, încearcă să te bucuri de mâncare. Poate doar să ofere o scânteie de speranță în acele momente în care renunțarea la țigari este o luptă.