Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Cum să rupi un obicei

Există ceva pe care pur și simplu îl iubești sau nu te poți opri să-l faci în fiecare zi? Poate că trebuie să începi ziua cu o cafea sau altfel nu vei putea funcționa sau trebuie să alergi în fiecare seară.

Ia-ți ceva timp acum să te gândeșți la ceva specific pe care îl găsești făcându-l tu tot timpul. Cum s-a format acest obicei? Este ceva pe care dorești să continui să-l faci, sau este mai degrabă ceva pe care dorești să-l îndepărtezi? Și cel mai important, cum îți afectează viața?

Când vine vorba de obiceiuri și rutine, majoritatea oamenilor vor să învețe cum să le controleze. Indiferent dacă încearcă să renunțe la fumat, să mențină o dietă sănătoasă sau să se culce mai devreme, obiceiurile pot fi greu de controlat. Ele sunt într-adevăr destul de mascate, deoarece sunt comportamente care se dezvoltă și apar subconștient; dar ele au, de asemenea, cel mai mare impact în rezultatul succeselor noastre, indiferent dacă îți dai seama sau nu.

Obiceiurile îți guvernează viața!

Mulți oameni nu consideră obiceiurile ca un factor-cheie al succesului lor personal, deoarece le văd pur și simplu ca rutine. Obiceiurile sunt bune sau rele. Ele nu fac neapărat legătura cu succesul personal.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor pun accentul pe factorii externi atunci când se uită la succes. Ei pot considera norocul, educația sau familia în determinarea succesului. În timp ce obiceiurile sunt în mare parte interne, ele sunt adesea trecute cu vederea.

Adevărul este că obiceiurile sunt un factor de bază care guvernează aproape fiecare aspect al vieții noastre. Acestea reprezintă marea majoritate a acțiunilor noastre de zi cu zi, de la mari la mici: rutina ta de dimineață, unde de obicei ai gustarea sau chiar traseul pe care îl faci pentru a merge la lucru și pentru a te întoarce acasă. Acestea sunt toate obiceiuri!

Dacă ești cineva care are o voință puternică sau un prag înalt de disciplină, atunci grozav! S-ar putea să găsești că ruperea unui obicei prost sau dobândirea unui nou obicei bun, nu este prea greu. Dar pentru marea majoritate a noastră, aceasta poate fi o problemă reală.

Din fericire, obiceiurile nu se bazează doar pe voința ta. Oamenii de succes reușesc să-și orienteze în mod activ obiceiurile și să le folosească ca un instrument pentru a crea intrări consecvente și sistematice sau acțiuni către o ieșire sau un rezultat pe care doresc să-l atingă.

Deci, cum se rupe un obicei?

Deconstruirea unui obicei

Din fericire, obiceiurile pot fi îmblânzite; și, odată ce vei obține controlul total asupra lor, vei realiza adevăratul lor potențial în direcția vieții tale către o mai mare realizare și progres.

Modul în care se formează un obicei poate fi descris ca un obicei cerc. Acesta este un ciclu care guvernează modul în care fiecare obicei se formează și funcționează; și se compune din trei componente cheie:

Semnal – ceva care îți declanșează obiceiul. Ar putea fi un eveniment, o acțiune, un sentiment, chiar o stare emoțională.
Rutină – comportamentul care urmează după ce obiceiul tău a fost declanșat. Deoarece obiceiurile sunt pe „pilot automat”, o rutină este, de obicei, aceeași secvență de acțiuni care sunt luate de fiecare dată.
Recompensă – o întărire pozitivă pe care creierul o identifică cu rutină pe care tocmai ai făcut-o. Asociază Rutina cu Semnalul; așa că creierul își amintește să repete din nou comportamentul pentru a obține aceeași Recompensă în viitor.

Privind acest cerc simplu, poți vedea că vinovăția oricărui obicei rău începe de la Semnal. Aceasta este ceea ce declanșează începutul unui obicei cerc.

Să folosim un exemplu destul de obișnuit: Fumatul.

Poate că s-ar putea să te simți stresat (Semnal) după o lungă întâlnire; decizi să faci o mică pauză și să aprinzi o țigară (Rutină). În timpul fumatului, începi să te simți calm și relaxat de ruperea de nicotină, oferindu-ți o senzație fizică de satisfacție (Recompensă). Ca urmare, continui cu această rutină de fiecare dată când te simți stresat sau vrei să te relaxezi.

Aici, poți vedea că semnalele reprezintă punctul de plecare pentru fiecare trecere printr-un obicei cerc. Teoretic, fără ca semnalul să-ți declanșeze obiceiul, rutina sau comportamentul tău nu va urma … și RECOMPENSA nu va fi atinsă. Când o parte din cerc obicei este ruptă, acesta este un potențial punct slab, pe care îl poți folosi pentru a te ajută să îți rupi obiceiul.

Este timpul să iei controlul semnalelor tale

Acest lucru înseamnă că primul pas pentru a-ți controla obiceiurile este să preiei controlul asupra semnalelor. Întoarce-te la obiceiul specific pe care ți-am cerut să te gândești la început. Poți să-ți dai seama de gândul care-ți formează obiceiul?

Acum, gândește-te la un alt obicei pe care îl ai. Dintre cele 2 obiceiuri pe care le-ai identificat, care dintre ele este mai proeminent în viața de zi cu zi? Acum compară cele 2 indicii potențiale pentru fiecare obișnuință. Sunt diferite în natură?

Din moment ce semnelele sunt scânteia de început pentru orice obișnuință de a se formă, unul dintre principalele motive pentru care obiceiurile sunt inegale este că fiecare dintre ele are o calitate diferită a semnalului. Unele semnale sunt mai eficiente decât altele. Cu cât este mai regulat un semnal, cu atât este mai probabil ca obiceiul să se formeze.

Și, în timp ce vorbim despre regularitate și stabilitate, timpul este esențial. Cu cât este mai scurt intervalul de timp pe care un semnal să se repete, cu atât este mai eficient semnalul. Orice mai mult de o săptămână înseamnă că un semnal devine mult mai puțin eficient.

Ești gata să întrerupi cercul obișnuit?

Până acum, sper că poți vedea că fiecare element din obiceiul cerc se alimentează și se consolidează reciproc, creând un efect de bulgăre de zăpadă. Un obicei devine mai puternic pe măsură ce îl repeți de mai multe ori. Prin înțelegerea și abordarea primei părți a obiceiului cerc – semnal, ești deja un pas mai aproape de a-ți controla obiceiurile!