Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

„Doar o țigară pe zi” crește riscul pentru boala cardiacă

Cercetătorii spun că fumătorii ar trebui să renunțe complet la acest obicei, dacă doresc să-și reducă riscul unei sănătăți precare a inimii.

Un raport BMJ privind revizuirea unor studii publice – condus de Allan Hackshaw, profesor la University College London din UK – arată că, chiar dacă fumezi în jurul a unei țigări pe zi, riscul de accident vascular cerebral și de boală coronariană este „mult mai mare decât se aștepta. „

El și colegii săi au calculat că riscul fumatului unei țigări pe zi este în jur de „jumătate față de cei care fumează 20 pe zi”.

Constatările provoacă o opinie larg răspândită că fumatul a doar câteva țigări pe zi este „relativ sigur”.

În schimb, raportul concluzionează că: „Nu există un nivel sigur de fumat pentru bolile cardiovasculare”.

„Cauza cea mai prevenită de deces prematur”

„Tutunul este singurul medicament legal care ucide mulți dintre utilizatorii săi atunci când este utilizat exact așa cum au intenționat producătorii”, declară Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cele mai recente estimări ale OMS arată că peste 7 milioane de persoane din întreaga lume mor în fiecare an de la folosirea tutunului. Această cifră include aproximativ 890.000 de decese din cauza expunerii la fumul de mâna a doua.

În Statele Unite, fumatul este „cauza cea mai prevenită a morții premature”, potrivit American Heart Association, care afirmă că fumatul reduce „toleranța la activitatea fizică și crește tendința de coagulare a sângelui”.

Fumatul ridică riscul de a dezvolta multe probleme de sănătate persistente, inclusiv ateroscleroza, o stare în care depozitele grase se acumulează în interiorul arterelor, crescând astfel riscul de accident vascular cerebral și boli coronariene. În consecință, riscul bolilor cardiace la fumători este dublu față de cel al nefumătorilor.

Risc mare pentru bărbați, dar și mai mare pentru femei

Profesorul Hackshaw și colegii săi au fost rugați să efectueze revizuirea lor prin studii ocazionale unice și o revizuire a cinci studii raportate acum 20 de ani, care au constatat că riscul de boală coronariană de la fumatul a mai puțin cinci țigări pe zi a fost mai mare decât se aștepta.

Astfel, pentru revizuirea sistematică și meta-analiză, au folosit date din 141 de studii publicate pentru a calcula riscul de boală coronariană și accident vascular cerebral pentru cei care fumează una, cinci și 20 de țigări pe zi, comparativ cu cei care nu fumează.

Folosind date din toate studiile, ei au calculat că fumatul unei țigări pe zi este legat de un risc crescut de boala coronariană de 48% si de 25% risc crescut de accident vascular cerebral,  la bărbați.

Analiza pentru femei a scos la iveală estimări mai ridicate ale riscului asociat fumatului cu privire la o țigară pe zi: 57% pentru boala coronariană și 31% pentru accident vascular cerebral.

Fumatul a unei țigări sau a două țigări zilnic, implică un risc mare

Cercetătorii au atras, de asemenea, o comparație între fumatul a unei țigări și fumatul a 20 de țigări pe zi.

Ei au descoperit ca, în comparație cu fumatul deloc, fumatul unei țigări pe zi are 40-50% din riscul de boală coronariană si accident vascular cerebral.

„Am arătat, că o mare parte a riscului de boală coronariană si accident vascular cerebral vine de la fumatul a doar câteva țigări în fiecare zi”, argumentează ei.

Ei sugerează că mulți oameni pot fi surprinși de aceste constatări. „Dar există si mecanisme biologice care ajută la explicarea riscului neașteptat de mare asociat cu un nivel scăzut de fumat”, adaugă.

„Numai încetarea completă este protectivă”

„Orice ipoteză că fumatul mai puțin protejează împotriva bolilor de inimă sau accident vascular cerebral, a fost eliminată”, spune Kenneth Johnson, profesor adjunct la Universitatea din Ottawa, Canada.

Într-un editorial legat de revizuire, el discută importanța sa pentru sănătatea publică și concluzionează că „numai încetarea completă este protectivă și trebuie accentuată prin toate măsurile și politicile de prevenire”. El solicită autorităților de reglementare care se ocupă de noi produse din tutun „cu risc redus” să ia în considerare faptul că „orice sugestie de reducere gravă a bolilor coronariene și accident vascular cerebral de la utilizarea acestor produse este prematură”.