Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Fumat versus sport

Fumatul nu doar că te împiedică să faci sport în mod eficient, dar a fost de asemenea descoperit că sportul, de fapt, te poate ajuta să renunți la fumat.

Aici aruncăm o privire asupra efectelor pe care fumatul le are asupra exercițiilor de rutină și asupra exercițiilor pe care ar trebui să le iei în considerare dacă dorești să renunți la fumat.

Cum fumatul afectează exercițiul fizic

Monoxid de carbon
Atunci când faci sport ai nevoie de oxigen în mușchii tăi. Cu cât exersezi mai mult, cu atât mai repede este folosit oxigenul. Țigările conțin monoxid de carbon, care reduce cantitatea de oxigen disponibilă în organismul tău deoarece se leagă de hemoglobina din celulele roșii din sânge, împiedicând astfel oxigenul.

Sânge rău
Produsele chimice din tutun, cum ar fi nicotina și monoxidul de carbon, îți pot afecta celulele sanguine și vasele. Acestea pot determina și accelera ateroscleroza – o boală în care se formează placă și îngustează arterele. Acest lucru limitează fluxul de sânge bogat în oxigen la organele și alte părți ale corpului, ceea ce face exercițiul mai greu.

Efectul asupra plămânilor
Fumatul scade capacitatea pulmonară, care poate determina un volum mai mic de oxigen pentru a ajunge în sânge, ducând la scăderea oxigenului în sânge. Fumatul este, de fapt, cea mai mare singură cauză a bolii pulmonare obstructive cronice (COPD) – termen care acoperă o serie de afecțiuni precum emfizemul și bronșita cronică. Substanțele chimice afectează căile respiratorii și plămânii, ceea ce duce la dezvoltarea acestei condiții pe termen lung.

Îți taie respirația
Fumatul îți taie cu adevărat respirația – în câteva secunde, provoacă o creștere de două pana la trei ori a rezistenței căilor respiratorii. De asemenea, poate provoca umflarea cronică a membranelor mucoase ale căilor respiratorii. De asemenea, gudronul din fumul de țigară opune rezistență căilor respiratorii, deoarece acoperă plămânii, reduce elasticitatea sacilor de aer și duce la absorbția mai puțină a oxigenului.

Cum sportul te poate ajuta să renunți

Distragerea atenției
Sportul este o mare distragere a atenției față de cele mai multe zgomote de zi cu zi – obiceiul de a fuma fiind doar unul dintre ele. Făcând sport în timp ce încerci să te lași de fumat, poate reduce sentimentul de a da înapoi.

Afli despre corpul tău
Făcând sport în timp ce încă fumezi îți poate arăta cât de mult te influențează obiceiul. Pe măsură ce reduci fumatul, ar trebui să vezi o îmbunătățire a capacității de a face sport. Având acest tip de performanță fizică poate fi un motivator foarte bun pentru a te ajuta să renunți.

Destresare
Nu numai că renunțarea la țigări este unul dintre cele mai stresante lucruri pe care le poți face, dar înseamnă că elimini de fapt una dintre metodele tale de a face față stresului. Studiile au arătat că oamenii fumează mai mult atunci când sunt stresați. Exercițiile fizice eliberează endorfine care ajută la reducerea nivelului stresului.

Împiedici creșterea în greutate
Pe măsură ce țigările sunt văzute ca un supresor al poftei de mâncare, oamenii adesea se îngrașă atunci când renunță la țigări. Făcând sport regulat, poți ajuta să combați acest efect secundar al renunțării la țigări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la SopFumatul.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: