Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Fumatul țigărilor are multe riscuri asupra sănătății pentru toată lumea!

Cu cât ești mai tânăr atunci când te apuci de fumat, cu atât mai multe probleme îți poate provoca.

Obiceiul de a fuma este unul dintre comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sănătatea tinerilor. Consumul tutunului de către tineri este foarte răspândit în toate regiunile din lume și în creștere în țările în curs de dezvoltare. Tinerii încep să fumeze la o vârstă din ce în ce mai precoce, marea majoritate înainte de vârsta de 19 ani.

Frecvența și gravitatea bolilor produse de fumat este corelată cu numărul țigărilor fumate și cu vârsta la care se începe această activitate.

Persoanelor care încep să fumeze înainte de vârsta de 21 de ani le este mai greu să renunțe. Adolescenții care fumează sunt mai predispuși să folosească alcool și droguri ilegale.

Problema nu este legată doar de țigări. Tutunul mestecabil, țigările electronice și trabucurile nu sunt alternative sigure la țigări. Produsele de tutun cu conținut scăzut de gudron și fără aditivi nu sunt nici ele sigure.

Tinerii care nu încep să folosească tutun până la vârstă de 18 ani, cel mai probabil nu vor începe niciodată.

Fumatul duce la scăderea nivelului de inteligență!

Cercetările efectuate de Institutul de psihiatrie din Londra indică faptul că fumatul este asociat cu declinul inteligenței. Studiul a examinat mai mult de 650 de oameni de 65 de ani și peste, pentru a determina puterea lor intelectuală și a înregistra obiceiurile lor legate de fumat. Cercetătorii au demonstrat că fumătorii au probleme mai mari decât nefumătorii.

Asta nu înseamnă că fumatul poate scădea nivelul inteligenței permanent, dar în timp ce fumezi, o parte din oxigenul tău este înlocuit cu monoxid de carbon și alte toxine; și ce este în sângele tău este și în creierul tău. Fumatul este un factor ce contribuie la bolile cardio-vasculare și arteroscleroză, îngustează arterele; aceasta poate explica declinul inteligenței.

Fumatul pasiv poate cauza orbirea!

Un studiu publicat în Revista Britanică de Oftalmologie arată că fumatul pasiv aproape dublează riscul degradării progresive a maculei, ceea ce duce la pierderea vederii. Riscul acestei degenerări crește odată ce o persoană în vârstă atinge vârsta de  60 de ani.

Macula este o zonă a retinei la nivelul fundului de ochi, care ne permite să vedem clar detaliile fine și să îndeplinim activități ca cititul și șofatul.

Studiul realizat de britanici s-a bazat pe studierea a 435 de persoane cu degenerare a maculei în ultimul stadiu și a celor 280 de parteneri care trăiau cu aceștia. S-a descoperit că posibilitatea degenerării maculare crește odată cu numărul de țigări fumate. Fumatul zilnic al unui pachet de țigări timp de 40 de ani aproape că triplează riscul apariției degenerării maculare, comparativ cu cei care nu fumează. De asemenea, partenerii de viață ai fumătorilor se expun de două ori mai mult acestei afecțiuni.